Opetuspalvelut / Undervisningstjänster

 

Museo sulkee ovensa 30.11.2020-31.1.2021 pääkaupunkiseudun ja Porvoon kaupungin korona-linjausten mukaisesti.

Museet är stängt 30.11.2020-31.1.2021 enligt huvudstadsregionens och Borgå stads föreskrifter.

We are closed 30.11.2020-31.1.2021 according to the metropolitan area and the City of Porvoo’s regulations currently in effect due to the corona crisis.

 

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT  SYKSY 2020

TERVETULOA TURVALLISESTI PORVOON MUSEOON!

Porvoon museo on avannut ovensa kesän aikana. Korona-riski on kuitenkin muuttanut toimintatapojamme ja tarjontaamme. Pyrimme kuitenkin palvelemaan kouluja ja päiväkoteja niin, että museon opetuspalvelut olisivat mahdollisimman turvallisia kaikille.

Koulujen ja päiväkotien museovierailut pyritään ajoittamaan museon normaalien avoinnaoloaikojen ulkopuolelle niin, ettei tiloissa ole muita ryhmiä. Luokkia ja ryhmiä on vastaanottamassa useampi opas tai museolehtori niin että voimme jakaantua pienempiin ryhmiin ja tätä kautta pitää huolta turvaväleistä.

Olemme koonneet syksyksi oheisen ohjelman, joka on koottu erikoisolosuhteet huomioon ottaen. Mutta – kuten keväältä opimme – muutokset ohjelmassa voivat olla mahdollisia… Aiheesta lisätietoja antavat Porvoon museon museolehtorit, jotka ovat tavoitettavissa sähköpostitse kysymyksiänne varten.

Turvallista ja mukavaa syksyä kaikille!

T. Porvoon museon väki

AALLOT KANTAVAT – Syksyn suuri erikoisnäyttely avautuu 4.9!

”Aallot kantavat” on näyttely Porvoon vuosisataisista merenkulkuperinteistä 1700-luvulta nykypäiviin. Näyttely kuljettaa näyttelyvieraan ranta-aittojen luota jokivarren veneveistämöihin, viivähtää telakoilla ja satamissa. Sieltä se jatkaa edelleen ulkosaaristoon majakoille ja haaksirikkopaikoille. Näyttelyn kuvat, esineet ja taideteokset kertovat purje- ja moottorialuksista niin kotivesillä Porvoon saariston suojissa kuin kaukomailla valtamerten rannattomilla ulapoilla.

Porvoolaiset saivat suorat yhteydet ulkomaiden keskuksiin 1700-luvulla. Suuret purjealukset saavuttivat matkoillaan Välimeren; rannikoilla ja saaristossa liikkuivat pienemmät jaalat. Parhaimmillaan porvoolaiset kauppiaat omistivat kymmeniä aluksia. Liikenne oli vilkasta ja Haikkoon syvämerisatamassa saattoi olla ankkuroituna samanaikaisesti jopa kaksi- tai kolmekymmentä purjealusta. Muistona tästä ajasta ovat Porvoon museon kokoelmiin kuuluvat kymmenet 1800-luvun laivamaalaukset.

Höyrylaivaliikenne oli vilkkaimmillaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, jolloin kaupunkien välisen liikenteen lisäksi alukset kuljettivat matkustajia ja tavaroita saaristossa. Aluksi liikennöitiin pienillä höyrypursilla, kunnes moottoriveneet yleistyivät. Saaristolaiset olivat aikoinaan täysin riippuvaisia käytännöllisistä veneistään. Ne valmistettiin usein itse tai paikallisilla veneveistämöillä. Myös suuret laivat rakennettiin vuosisatojen ajan omilla telakoilla. Porvoo on edelleen telakkakaupunki.

Merenkulkijat eivät aina palaa matkoiltaan. Luonnolle merionnettomuuksista suurin uhka ovat öljykatastrofit. Laivoissa kulki ja kulkee edelleen ”salamatkustajia”: kauppatavaroiden joukossa tai painolastissa saattaa olla vieraslajien itämiskelpoisia siemeniä. Myös alusten painolastiveden mukana tulee eliölajeja, jotka saattavat olla haitallisia sekä luonnolle että elinkeinoille.

Näyttely on avoinna 4.9.2020 – 31.1.2021. Näyttelyyn järjestetään teemakierroksia päiväkoti- ja koululaisryhmille. Museovierailu kestää kokonaisuudessaan 45 min ja on ilmainen kaikille Porvoon päiväkoti- ja kouluryhmille. Vierailuaika varataan museolehtori Hannele Tenhovuorelta (hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi)

 

VANHA RAATIHUONE JA HOLMIN TALO – JÄNNITTÄVIÄ AIKAMATKOJA MENNEISYYTEEN

Porvoon vanha raatihuone on Suomen vanhin yhä pystyssä oleva raatihuone! Nykyään se on täynnä jännittäviä aarteita ja sen perusnäyttelyt kattavat Porvoon ja sen lähiseudun historian jääkauden päättymisestä aina 1930-luvulle asti.

Vuonna 1763 valmistuneessa Holmin talossa voi tutustua varakkaan porvoolaisen kauppiaan kotiin ja talon elämään 1700-luvun lopulla. Talosta löytyvät sali, förmaaki eli salonki, herrainhuone, makuuhuone ja keittiökamari.

 

Vanhan raatihuoneen opetuspalveluja:

Opastuksia museossa: monipuolinen valikoima erilaisia teemoja, esim.: ”Koulu, työ vai leikki – entisajan lasten arkea”, ”Taiteen kultakaudesta nykyaikaan”, ”Jokilaaksojen valtiaat – kivikaudesta keskiaikaan”.

 

Holmin talon opetuspalveluja:

Opastuksia museossa: monipuolinen valikoima erilaisia teemoja esim. ”Elämää kauppiaskodissa” ja ”1700-luvun taide ja tyyli”

 

TULE ULOS KÄVELYLLE KANSSAMME!

Porvoon museo tarjoaa porvoolaisille kouluille ja päiväkodeille teemakävelyjä syys-lokakuussa. Kierroksen kesto on noin 45 min ja lähtöpaikka Vanha raatihuoneentori. Valittavissa ovat seuraavat teemat:

Patsasten Porvoo

Tutustumme Porvoon julkisiin veistoksiin ja tarinoihin niiden takana. Varaukset: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

Valtiopäivien Porvoo

Mitä tapahtui vuonna 1809 ja kuinka tuon historiallisen tapahtuman jäljet näkyvät Porvoossa tänäkin päivänä? Varaukset: J, Törnroos, jenny.tornroos@porvoonmuseo.fi

Keskiaikanen Porvoo

Porvoo on Suomen toiseksi vanhin kaupunki, jonka juuret ovat syvällä keskiajalla. Ne jäljet on vieläkin löydettävissä jos tarpeeksi tarkkaan etsii… Varaukset: H. Tenhovuori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

Huom! Liikumme ulkona, joten varustautukaa sään mukaan!

TEAMS-LUENTOJA JA MUUTA KIVAA MATERIAALIA KOULUUN JA PÄIVÄKOTIIN

Voitte varata luokallenne luentoja, jotka toteutetaan Teamsin kautta. Luentojen kesto on noin 45 min ja soveltuvat kaiken ikäisille. Tarjolla on seuraavia teemoja:

Taide- ja tyylihistorialliset luennot

varaukset: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

 • Porvoo taiteessa – Tule mukaan matkalle Porvooseen läpi vuosisatojen. Porvoon maalaukselliset maisemat ovat innoittaneet taiteilijoita kautta aikojen.
 • 1700-luvun muoti ja taide – 1700-luvun lopun muoti oli hyvin erikoista – naiset pukeutuivat uskomattomiin silkkipukuihin ja käyttivät mm. peruukkeja (kuten myös miehet). Taideteosten kautta avautuu näkymä sen ajan muotiin.
 • Ville Vallgren ja possuystävä – Kuvanveistäjä Ville Vallgren kertoo possuystävälleen sadunomaisesta elämästään ja taiteestaan.
 • Porvoolaiset naistaiteilijat – Aikoinaan lähes kaikki taiteilijat olivat miehiä. Suomen ensimmäinen naistaiteilija oli kotoisin Porvoosta. Luento nostaa esille monia mielenkiintoisia naistaiteilijoita.

Kulttuurihistorialliset luennot

varaukset: H. Tenhovuori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

 • Kadonnut kaupunki – vanhojen valokuvien Porvoo

Porvoo on vanha kaupunki ja se näkyy katukuvassa vielä tänäkin päivänä. Mutta vuosisatojen saatossa paljon on myös muuttunut – missä ja miksi? Syitä tähän selvitellään vanhojen kuvien avulla.

 • Esihistoriasta keskiaikaan – arkeologian aarteita Porvoon seudulla

Tutustumme Porvoon esihistoriallisiin ja keskiaikaisiin juuriin sekä samalla myös arkeologin ammattiin.

 • Koulu ja lapsuus ennen vanhaan

”Etäopetusta” on ollut ennenkin mutta millaista? Mitä lapset ennen leikkivät ja miten pukeutuivat? Tervetuloa aikamatkalle lapsuuden historiaan!

 • Multaa ja maaomenoita – sukellus 1700-luvun keittiöön ja puutarhaan

Miltä maistuu maaomena? Mihin raparperia ennen käytettiin? Tutustumme luennon aikana porvoolaiseen 1700-luvun lopun elämään, ruokaan ja ryyteihin.

Tämän lisäksi voitte seurata Youtubesta Porvoon museon ja Itäväylän yhteistyössä julkaisemaa 8-osaista opastussarjaa. Linkit opastukseen: www.porvoonmuseo.fi

 

Internetistä löytyy myös paljon muuta hyvää materiaalia porvoolaiseen historia- ja taideopetukseen:

 

Linkkejä:

http://www.linnajoenkaupunki.fi/

http://www.porvoonmuseo.fi/

https://www.porvoo.fi/porvoo-kansallinen-kaupunkipuisto

www.porvoo.fi/Porvoon-kaupungin-taidekokoelmat/Taidereitti/Taidetta Porvoon katukuvassa

http://www.runeberg.net/

https://www.finna.fi/

https://digi.kansalliskirjasto.fi/

 

SYKSYN  KULTIS- JA MINIKULTIS-TOIMINTA

Porvoon museon kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisia toimintaa järjestetään syyslukukauden aikana. Vierailua varten on mahdollisuus saada avustusta kuljetuksiin.

Lisätietoja Kultis-opetussuunnitelmasta ja Mini-Kultiksesta kts. www.porvoo.fi/kultis-kulttuurikasvatusta-lapsille-ja-kouluikaisille .

Entisajan elämää 3-6 vuotiaille

Mitä leikkejä ennen vanhaan leikittiin? Millaista oli lasten elämä Porvoossa ennen vanhaan? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin voitte löytää vastauksen salaperäisestä matkalaukusta!

Porvoon museo on yhdessä Porvoon kulttuuripalveluiden kanssa koonnut muistelulaukun, joka sisältää kuvia ja esineitä entisajoilta. Niitä ryhmässä tutkimalla voi saada tuntua ja tunnelmaa siitä, millaista arki ennen vanhaan oli. Laukku on lainattavissa Porvoon pääkirjaston kautta.

 

Museomysteeri – seikkailu 5-luokkalaisille

Tule tutustumaan Vanhan raatihuoneen salaisuuksiin! Museon uumeniin on hautautunut sarja tehtäviä, jotka perustuvat erilaisiin historian lähteisiin.  Niiden ratkaisemiseksi tarvitaan kaikkia aisteja ja pelotonta mieltä! Oikeiden vastausten avulla museon vanha salaisuus ratkeaa…

 

Museovierailu on ilmainen kaikille Porvoon koululaisryhmille ja kestää kokonaisuudessaan 1 ½ tuntia. Vierailuaika varataan museolehtori Hannele Tenhovuorelta (hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi). HUOM! Omat kirjoitusvälineet mukaan!

 

LÄHITULEVAISUUDESSA…

 • Joulu saapuu Porvoon museoon viikolla 49! Tänä vuonna joulun teema linkittyy Aallot kantavat-näyttelyyn ja tarjolla on draamaopastuksia rouva Sneckenstömin johdolla, joka vie meidät 1800-luvun Porvoon merenkulun kultavuosiin ja joulunviettoon. Lisätietoa ja varauksen myöhemmin syksyllä!

 

HUOM! OPETUSPALVELUT OVAT PORVOOLAISILLE KOULUILLE JA PÄIVÄKODEILLE ILMAISIA!

 

LISÄTIETOA AIHEESTA…

 

HALUATKO POSTIA SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?

Jos haluat lisää tietoa Porvoon museosta ja sen opetuspalveluista niin ilmoittaudu sähköpostilistallemme osoitteeseen hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi .

 

UNDERVISNINGSTJÄNSTER VID BORGÅ MUSEUM HÖSTEN 2020

TRYGGT VÄLKOMMEN TILL BORGÅ MUSEUM!

Borgå museum öppnades på sommaren. Vår verksamhet och vårt utbud har dock påverkats av risken för Corona. Vi strävar till att betjäna daghem och skolor så att våra undervisningstjänster är möjligast trygga för alla.

Vi eftersträvar till att skolornas och daghemmens besök infaller utanför museets egentliga öppethållningstider och att det inte finns andra grupper i utrymmena. Klasserna och grupperna tas emot av fler guider eller museilektorer för att sedan delas i mindre grupper för att möjliggöra säkerhetsavstånd.

Höstens program är sammanställt utgående från de speciella omständigheterna. Men, som vi fick erfara på våren kan förändringar i programmet bli möjliga … Mer info och svar på era frågor ges av Borgå museums museilektorer som kan nås via e-post.

Trygg och trevlig höst till alla!

Ö.  Borgå museum

 

VÅGORNA BÄR – Höstens stora specialutställning öppnar 4.9!

Utställningen ”Vågorna bär” berättar om den traditionella sjöfarten i Borgå från 1700-talet fram till våra dagar. Utställningen leder besökaren från strandbodarna söderut längs ån till båtvarv, skeppsvarv och hamnar. Därifrån fortsätter färden till yttre skärgården och dröjer sig kvar vid fyrar och förlista skepp. Fotografier, föremål och konstverk presenterar så väl segel- som motordrivna fartyg i våra skyddade kustvatten, men glömmer inte heller oceanernas öppna vidder.

Borgåborna fick direkt kontakt med utländska städer på 1700-talet. På sina resor nådde de stora segelfartygen Medelhavet, medan mindre skutor rörde sig längs kusten och i skärgården. Handelsmännen i Borgå ägde som mest tiotals fartyg. Som ett minne från den här tiden finns det tiotals 1800-tals skeppsporträtt i Borgå museums samlingar.

Ångfartygstrafiken var som livligast vid sekelskiftet 1800–1900, då fartygen stod för trafiken mellan städerna, men också skärgårdens person- och frakttrafik. Senare gav ångfartygen vika för de allt vanligare motorbåtarna. Skärgårdsborna var helt beroende av sina praktiska båtar, som de ofta byggde själva eller beställde av lokala båtvarv. I århundraden byggdes också stora fartyg vid de egna varven.

Havet krävde sina offer. Sjöfararna återvände inte alltid från sina färder. Idag hotas naturen av oljekatastrofer. Fartygen har under alla tider också fört med sig ”fripassagerare”: bland handelsvarorna och i barlasten kan främmande arter finnas gömda, så väl djur som växter. Dessa främmande arterna kan orsaka besvär för natur och näringsgrenar.

Utställningen är öppen 4.9.2020-31.1.2021. Det   ordnas även temaguidningar för daghems- och skolgrupper. Museibesöket räcker i sin helhet 45 min och är gratis för alla Borgå daghem- och skolgrupper. Tid för besöket reserveras av museilektor Hannele Tenhovuori (hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi)

 

SPÄNNANDE TIDSRESOR TILL DET FÖRFLUTNA I GAMLA RÅDHUSET OCH HOLMSKA GÅRDEN

Det gamla rådhuset i Borgå är det äldsta existerande rådhuset i Finland! Numera är byggnaden fylld med spännande skatter och basutställningarna presenterar Borgå med omnejds historia allt från istidens slut till 1930-talet.

 

I den Holmska gården från 1763 kan man bekanta sig med en välbärgad köpmannafamiljs hem och livet där vid slutet av 1700-talet. Hemmet består av sal, förmak eller sällskapsrum, herrum, sovrum och kökskammare.

 

Undervisningstjänster i Gamla rådhuset:

Lektioner, guidningar och föreläsningar i museet: ett stort urval av olika specialområden t.ex. ”Skola, arbete eller lek – barnens vardag förr”, ”Konst från den finländska guldådern fram till nutid” och ”Ådalens härskare – från stenåldern till medeltiden”.

 

Undervisningstjänster i Holmska gården:

Lektioner, guidningar och föreläsningar i museet: ett mångsidigt urval av specialområden t.ex. ”Livet i ett köpmannahem” och Konst och möbelstilar på 1700-talet”.

 

FÖLJ MED OSS PÅ EN UTEVANDRING!

Borgå museum erbjuder temavandringar för Borgå skolor och daghem i september och oktober. Promenaden tar c. 45 minuter med start från Gamla Rådhustorget. Du kan välja bland följande teman:

 

Skulpturernas Borgå

Vi bekantar oss med offentliga skulpturer i Borgå och deras bakgrund. Reserveringar: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

 

Borgå Lantdag

Vad hände år 1809 och hur syns de historiska händelserna i dagens Borgå? Reserveringar: J, Törnroos, jenny.tornroos@porvoonmuseo.fi

 

Det medeltida Borgå

Borgå är den nästäldsta staden i Finland med djupa medeltida rötter. Spåren finns fortfarande kvar bara man tittar tillräckligt noggrant… Reserveringar: H. Tenhovuori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

Obs! Vi vistas utomhus, klä er enligt vädret!

 

TEAMS-FÖRELÄSNINGAR OCH ANNAT TREVLIGT MATERIAL FÖR SKOLOR OCH DAGHEM

Ni kan reservera föreläsningar, som förverkligas via Teams.

Föreläsningarna tar 45 min och lämpar sig för alla åldrar. Vi erbjuder följande teman:

 

Konsthistoriska föreläsningar

reserveringar: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

 • Borgå i konsten – Följ med på resa till Borgå genom seklerna. Konstnärerna har genom tiderna fascinerats av de måleriska vyerna i Borgå.
 • Mode och konst på 1700-talet – I slutet av 1700-talet var modet mycket speciellt; damerna hade otroliga sidenklänningar och t.o.m. peruker (även herrarna). Konstverken ger dig en spännande inblick i det dåtida modet.
 • Ville Vallgren och grisevännen – Skulptören Ville Vallgren berättar för sin grisevän om sitt sagolika liv och konst.
 • Kvinnliga Borgåkonstnärer – I tiderna var det nästan enbart män som var konstnärer. Den första kvinnliga konstnären i Finland var faktiskt hemma från Borgå. Många intressanta kvinnliga konstnärer presenteras.

Kulturhistoriska föreläsningar

reserveringar: H. Tenhovuori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

 • Den försvunna staden – de gamla fotografiernas Borgå

Borgå är en gammal stad och det syns fortfarande i den nutida stadsbilden. Mycket har förändrats genom seklerna – var och varför?  De gamla bilderna berättar om orsakerna till detta.

 • förhistoria till medeltid – arkeologiska skatter från Borgåtrakten

Vi bekantar oss med det förhistoriska och medeltida Borgå och även med arkeologens yrke.

 • Skolan och barndomen förr i tiden

Även tidigare har det funnits ”distansundervisning”, men hurdan? Vilka lekar lekte barnen förr i tiden och hur klädde de sig? Välkommen på en tidsresa till barndomens historia!

 • Mylla och jordäpplen – en färd till köket och trädgården på 1700-talet

Hur smakar ett jordäpple? Till vad användes rabarber förr i tiden? Under föreläsningen bekantar vi oss med livet, maten och örterna i Borgå vid slutet av 1700-talet.

 

Dessutom har Borgå museum har tillsammans med Itäväylä producerat en serie på 8 guidningar som finns på YouTube. Länk till guidningarna: www.porvoonmuseo.fi

 

Det finns även mycket intressant Borgårelaterat material för undervisning i historia och konst:

Länkar:

http://www.linnajoenkaupunki.fi/

http://www.porvoonmuseo.fi/

https://www.porvoo.fi/porvoo-kansallinen-kaupunkipuisto

www.porvoo.fi/Porvoon-kaupungin-taidekokoelmat/Taidereitti/Taidetta Porvoon katukuvassa

http://www.runeberg.net/

https://www.finna.fi/

https://digi.kansalliskirjasto.fi/

 

HÖSTENS KULTIS- OCH MINIKULTIS VERKSAMHET

Verksamhet enligt Borgå museums läroplan ordnas i september. Det går att få bidrag för transporten i samband med besöket.

För mer info om Kultis läroplanen och Mini Kultis se www.porvoo.fi/kultis-kulttuurikasvatusta-lapsille-ja-kouluikaisille .

 

Barndomen förr för 3-6 åringar

Hurdana lekar lekte man förr? Hurdant var barnens liv i Borgå förr i tiden? Svaren till dessa och många andra frågor finner ni i den gåtfulla resväskan!

Borgå museum har tillsammans med Borgå kulturtjänster sammanställt en minnesväska, som innehåller gamla bilder och föremål. Genom att tillsammans utforska resväskan kan man skapa sig en bild om vardagen förr i tiden. Väskan kan lånas från huvudbiblioteket.

Museimysteriet – ett äventyr för 5-klassister

Välkommen till det hemlighetsfulla Gamla rådhuset! Gömda in museets skrymslen finns uppgifter, som baserar sig på olika historiska källor. För att finna lösningen behöver du alla dina sinnen och en fördomsfri attityd! Med hjälp av de rätta svaren löser du den gamla hemligheten i museet…

Museibesöket är gratis för alla Borgå skolgrupper och tar i sin helhet 1 ½ timme. Tid för besöket reserveras av museilektor Hannele Tenhovuori (hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi eller 040-5435424).

OBS! Ta med egna pennor!

 

I SIKTE…

 • Julen anländer till Borgå museum vecka 49! I år förenas julens tema med utställningen Vågorna bär. Det bjuds på dramaguidningar med fru Sneckenström, vi får följa med till sjöfartens guldålder i Borgå på 1800-talet samt det dåtida julfirandet. Mer info och reserveringar senare på hösten.

 

OBS! UNDERVISNINGSTJÄNSTERNA ÄR GRATIS FÖR SKOLOR OCH DAGHEM I BORGÅ!

 

FÖR MER INFO…

 

VILL DU FÅ POST DIREKT TILL DIN E-POST?

Om du vill får mer information om Borgå museum och våra undervisningstjänster anmäl dig till vår e-postlista: hannele.tenhovuori@porvoonmuse.fi