VUOSISADAN TAIDELAHJOITUS

Wallensköldin ja Sonck-Majewskin lahjoituskokoelma 2018

 

Porvoolaissyntyisen taiteilija Viggo Wallensköldin, s. 1969 Porvoon museolle lahjoittama vuosisadan taidelahjoitus sisältää yli 600 teosta, mm. taitelijoilta Helga Sonck-Majewski, Iván Wallensköld-Rotkirch, Paul Wikman, Lauri Ahlgrén, Viggo Wallensköld, Kimmo Warjonen, Thor Lindroos, Kari Ovaska, Antti Sotamaa, Sirkka Tapio, Päivi Sirén ja Ragni Cavén.

Viggo Wallensköldistä tuli vanhempiensa jalanjäljissä taidemaalari, joka on tullut tunnetuksi rohkeilla ihmisyyttä, mm. ihmisen erilaisuutta ja ainutkertaisuutta sekä fyysistä identiteettiä pohtivilla maalauksillaan. Häneltä kokoelmassa on neljä maalausta.

Lahjoittajan isä Iván Wallensköld-Rotkirch ja tämän pitkäaikainen elämäntoveri Helga Sonck-Majewski asuivat porvoolaisessa taiteilijakorttelissa 1920-luvun jugend-talossa, jossa molemmilla oli oma ateljee. Helga Sonck-Majewskin kokoelmaan kuului suuri määrä porvoolaisen taiteilija Paul Wikmanin teoksia, joita sisältyy tähän lahjoituskokoelmaan.

LAURI AHLGRÉN, s. 1929

 

Kannu ja hedelmäasetelma

 

öljy 1951

 

VIGGO WALLENSKÖLD

 

Notorious building

 

akryyli  2000

 

Iván Wallensköld-Rotkirch (1928-2010)

Porvoolainen taiteilija Iván (Johan Edvard Patrik) Wallensköld-Rotkirch syntyi Stensbölen kartanossa vuonna 1928. Hän kävi Porvoon lyseota 1939-1947. Vapaassa taidekoulussa hän opiskeli Sulho Sipilän ja Sigrid Schaumanin oppilaana vuoteen 1949, myöhemmin hän oli myös Åke Hellmanin oppilaana.

Nuorena, 1950-luvulla, hän maalasi abstrakteja sommitelmia sekä värikkäitä muotokuvia. Ranskalaistaiteilijat Paul Gauguin ja Henri Matisse tekivät nuoreen taiteilijaan vaikutuksen. Musiikista hän sai inspiraatiota erityisesti Sergei Prokofjevilta. Tämän sävelissä hän näki eniten värejä. Iván Wallensköld-Rotkirch totesi joskus: Oma työni on värien musiikkia.

Iván Wallensköld-Rotkirchin taiteessa keskeisin lähtökohta on luonto. Akvarellitekniikalla hän tutki samoja paikkoja vuodesta toiseen eri vuodenaikoina ja säätiloissa. Teokset hän merkitsi tarkoilla päivämäärillä usein ilman vuosilukua ja alkukirjaimilla IWR.

Ulkoilmamaalaria eivät kylmyys ja viima, -38 asteen paukkupakkanenkaan estäneet maalaamasta. Hän kantoi kuumaa vettä mukanaan, jotta saattoi maalata jonkin aikaa ennen veden, värien ja siveltimen jäätymistä. Taiteilijasta juuri ensilumi, lokakuun kuura ja kevättalvi olivat erityisen puhuttelevia.

Erityisiä harrastuksia hänelle olivat sienet sekä vanhojen autojen keräily.

Ensilumi

 

vesiväri

 

 

 

 

Valkoista

 

öljy n. 1963

 

Iván Wallensköld-Rotkirchin näyttelystä Strindbergillä 1963: Hän halusi tutkia, kuinka kaunis on puhdas valkoinen väri ja kuinka sen avulla voi luoda musikaalista värähtelyä […]. (Uusimaa 9.9.1993.)

 

Hommage à Martha Neiglick-Platonoff

 

öljy

 

Helga Sonck-Majewski (1916-2015)

Helga Sonck syntyi vuonna 1916 Tallinnassa, jossa hänen suomalainen isänsä Arno Sonck toimi pappina. Hän asui nuoruusvuotensa Viipurissa ja valmistui farmaseutiksi 1941. Lieksassa hän avioitui tunnetun everstiluutnantti Karl Arnold ”Mäski” Majewskin kanssa. Avioliitto jäi lyhyeksi, sillä aviomies kaatui Rukajärvellä lokakuussa 1942. Sotaleski muutti Porvooseen seuraavana vuonna.

Helga Sonck-Majewski opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1950-53. Hänet promovoitiin maisteriksi vuonna 2006. Taiteellista ilmaisua hän harjoitti elämänsä aikana myös runoilemalla useilla eri kielillä.

Varhaisissa tummasävyisissä voimakkaasti tyylitellyissä öljymaalauksissaan taiteilija on kuvannut soitantohetkiä, joissa voidaan nähdä Helene Schjerfbeckin vaikutteita.

Hän maalasi kukkia ja kasveja, eritoten voikukkia, pioneja, päivänliljoja ja kedonkukkia. Hänen tuotannossaan on myös lukuisia muotokuvia, joissa malleina ovat useat tuttavat ja sukulaiset. Maalausten ohella Sonck-Majewskin tuotantoon kuuluu grafiikkaa ja etenkin puupiirroksia, mm. Vanhan Porvoon näkymiä.

Helga Sonck-Majewskin ensimmäinen näyttely oli Porvoon museossa vuonna 1956, hän kuului Porvoon Taideyhdistyksen perustajajäseniin 1966.

Sonck-Majewski uskoi luonnonantimien, luomuruoan sekä vyöhyketerapian ja homeopatian parantavaan voimaan.

Männyt maisemassa

 

vesiväri / akvarell

 

Olen mystikko välistä tuntuu että joku sanelee tekstin. (Uusimaa 6.6.1996.)

 

 

 

Jousiorkesteri

 

öljy

 

 

 

 

Pianoduetto

 

öljy 1950

 

 

 

 

Omakuva

 

vesiväri 1954

 

 

 

 

 

Myrskylän kansakoulu

 

öljy 1954

 

 

 

 

 

Potkukelkat Myrskylässä

 

öljy  1950-luku

 

 

 

Kaatuneet hongat

 

öljy 1962

Ehdotus Eduskunnan suuren valiokunnan salin vuoden 1962 seinämaalauskilpailuun. Kilpailuun osallistui 55 ehdotusta, josta kolme palkittiin ja neljä lunastettiin.

Taiteilija on kuvannut talvisen metsän, jossa myrsky on kaatanut puita. Mullassa kasvaa uusi taimi kuin symbolina luonnon uusiutumisesta. (Borgåbladet 8.9.1962.)

 

Viittä vailla kaksitoista

 

öljy 1951

 

Jag älskar de utblommade maskrosorna. Jag har målat många sådana. (Borgåbladet 8.6.2007.)

 

Paul Wikman (1922-1970)

Paul Wikman oli itseoppinut taiteilija. Hän ikuisti kotikaupunkinsa maisemia ja erityisesti Vanhaa Porvoota. Hänen tuotantoonsa kuuluu naturalistisia luonto- ja kaupunkinäkymiä, asetelmia sekä naivismin hengessä toteutettuja muotokuvia. Toisaalta hän teki 1960-luvulla informalistisia kokeiluja sekä muotoja geometrisiksi osiksi tyylitteleviä sommitelmia. Ragnar Ekelundin vaikutus näkyy vuoden 1964 Visbyn kaupunkimaisemissa. Wikman teki öljymaalauksia ja akvarelleja sekä grafiikkaa ja piirroksia.

Wikman toimi Edelfelt-Vallgren-museon vahtimestarina ja asui museopihan oranssinvärisessä talossa äitinsä Idan ja Kurre-kissansa kanssa. Lisäansioita hän sai maalaamalla teatteri- ja mainoskylttejä. Moottoripyöräonnettomuuden seurauksena hänen toinen jalkansa amputoitiin vuonna 1960. Hänellä oli ateljee Itäinen Pitkäkatu 9:ssä 1960-luvulla.

Asetelma omakuvalla

 

öljy 1953

 

 

 

Jokikatu talvella

 

öljy 1952