Opetuspalvelut / Undervisningstjänster

ONNEA PORVOO 675 VUOTTA!

Vuonna 2022 juhlimme Porvoon 675-vuotispäivää! Näin ollen tänä vuonna on monta syytä juhlaan ja se on myös Porvoon museon opetuspalveluiden teema koko vuoden ajan. 

TERVETULOA TURVALLISESTI PORVOON MUSEOON!

Porvoon museo on jälleen avannut ovensa. Korona-riski on kuitenkin muuttanut toimintatapojamme ja tarjontaamme. Pyrimme kuitenkin palvelemaan kouluja ja päiväkoteja niin, että museon opetuspalvelut olisivat mahdollisimman turvallisia kaikille. Koulujen ja päiväkotien museovierailut pyritään ajoittamaan museon normaalien avoinnaoloaikojen ulkopuolelle niin, ettei tiloissa ole muita ryhmiä.
Olemme koonneet kevääksi oheisen ohjelman, joka on koottu erikoisolosuhteet huomioon ottaen. Mutta – kuten olemme saaneet kokea – muutokset ohjelmassa voivat olla mahdollisia. Aiheesta lisätietoja antavat Porvoon museon museolehtorit, jotka ovat tavoitettavissa sähköpostitse kysymyksiänne varten.
Turvallista ja mukavaa kevättä kaikille!
T. Porvoon museon väki

KEVÄÄN ERIKOISNÄYTTELYT

Helga Sonck-Majewski – Luonnon kudelma 8.4.-6.11.2022

Vanhan raatihuoneen suuren salin näyttelyssä esitellään valikoima porvoolaistaiteilija Helga Sonck-Majewskin (1916-2015) tuotannosta. Painopisteinä ovat hänen kukka-aiheiset teoksensa, omakuvat sekä muotokuvat. Esillä on mm. värivoimainen teos taiteilijan sukulaisesta professori Carl Eric Sonckista vuodelta 1965. Sonck-Majewskin taidetta leimaa hänen ääretön luonnonrakkautensa. Taiteilija piti ensimmäisen näyttelynsä Porvoon museossa vuonna 1956. Vuosikymmenien ajan hän oli keskeinen hahmo Porvoon taide-elämässä.

TERVETULOA KONKKARONKKAAN!
Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2022

Holmin talon alakerrassa toimii kokeellinen työpajatila – KONKKARONKKA. Tilassa järjestetään museon työpajatoimintaa koulu- ja päiväkotiryhmille, senioritoimintaa, erilaisia yleisötilaisuuksia, konsertteja ja luentoja. Tämän lisäksi museon aukioloaikoina esillä on aina jotakin museokävijöille mieleistä tehtävää ja puuhattavaa – ikään katsomatta.

KONKKARONKAN OHJELMA KEVÄÄLLÄ 2022 KOULUILLE JA PÄIVÄKODEILLE:

VANHA RAATIHUONE JA HOLMIN TALO – jännittäviä aikamatkoja menneisyyteen

Porvoon vanha raatihuone on Suomen vanhin yhä pystyssä oleva raatihuone! Nykyään se on täynnä jännittäviä aarteita ja sen perusnäyttelyt kattavat Porvoon ja sen lähiseudun historian jääkauden päättymisestä aina 1930-luvulle asti.

Vuonna 1763 valmistuneessa Holmin talossa voi tutustua varakkaan porvoolaisen kauppiaan kotiin ja talon elämään 1700-luvun lopulla. Talosta löytyvät sali, förmaaki eli salonki, herrainhuone, makuuhuone ja keittiökamari.

Vanhan raatihuoneen opetuspalveluja:

Opastuksia museossa: monipuolinen valikoima erilaisia teemoja, esim.: ”Koulu, työ vai leikki – entisajan lasten arkea”, ”Taiteen kultakaudesta nykyaikaan”, ”Jokilaaksojen valtiaat – kivikaudesta keskiaikaan”, ”Porvoon valtiopäivät”.

Holmin talon opetuspalveluja:

Opastuksia museossa: monipuolinen valikoima erilaisia teemoja esim. ”Elämää kauppiaskodissa” ja ”1700-luvun taide ja tyyli”

TULE ULOS KÄVELYLLE KANSSAMME!

Porvoon museo tarjoaa porvoolaisille kouluille ja päiväkodeille teemakävelyjä. Kierroksen kesto on noin 45 min ja lähtöpaikka Vanha raatihuoneentori. Valittavissa ovat seuraavat teemat:

Taiteilijoiden Porvoo

Tutustumme Porvooseen sen mahtavien taiteilijoiden silmin. Varaukset: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

Ulkoveistosten Porvoo

Tutustumme Porvoon julkisiin veistoksiin ja tarinoihin niiden takana. Varaukset: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

Valtiopäivien Porvoo

Mitä tapahtui vuonna 1809 ja kuinka tuon historiallisen tapahtuman jäljet näkyvät Porvoossa tänäkin päivänä? Varaukset: H. Tenhovuori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

Huom! Liikumme ulkona, joten varustautukaa sään mukaan!

TEAMS-LUENTOJA JA MUUTA KIVAA MATERIAALIA KOULUUN JA PÄIVÄKOTIIN

Voitte varata luokallenne luentoja, jotka toteutetaan Teamsin kautta. Luentojen kesto on noin 45 min ja soveltuvat kaiken ikäisille. Tarjolla on seuraavia teemoja:

Taide- ja tyylihistorialliset luennot

varaukset: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

 • Porvoo taiteessa – Tule mukaan matkalle Porvooseen läpi vuosisatojen. Porvoon maalaukselliset maisemat ovat innoittaneet taiteilijoita kautta aikojen.
 • 1700-luvun muoti ja taide – 1700-luvun lopun muoti oli hyvin erikoista – naiset pukeutuivat uskomattomiin silkkipukuihin ja käyttivät mm. peruukkeja (kuten myös miehet). Taideteosten kautta avautuu näkymä sen ajan muotiin.
 • Taiteilijaystävien Ville Vallgrenin ja Albert Edelfeltin seikkailu Porvoosta Pariisiin – Tunnetuimpien porvoolaistaiteilijoitten elämä ja taide.
 • Porvoolaiset naistaiteilijat – Aikoinaan lähes kaikki taiteilijat olivat miehiä. Suomen ensimmäinen naistaiteilija oli kotoisin Porvoosta. Luento nostaa esille monia mielenkiintoisia naistaiteilijoita.
 • Taidehelmiä Porvoon museossa – tutustutaan esim. Johan Knutsonin, Albert Edelfeltin, Ville Vallgrenin ja Saara Hopean teoksiin.

Kulttuurihistorialliset luennot

varaukset: H. Tenhovuori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

 • Kadonnut kaupunki – vanhojen valokuvien Porvoo – Porvoo on vanha kaupunki ja se näkyy katukuvassa vielä tänäkin päivänä. Mutta vuosisatojen saatossa paljon on myös muuttunut – missä ja miksi? Syitä tähän selvitellään vanhojen kuvien avulla.
 • Esihistoriasta keskiaikaan – arkeologian aarteita Porvoon seudulla – Tutustumme Porvoon esihistoriallisiin ja keskiaikaisiin juuriin sekä samalla myös arkeologin ammattiin.
 • Koulu ja lapsuus ennen vanhaan – ”Etäopetusta” on ollut ennenkin mutta millaista? Mitä lapset ennen leikkivät ja miten pukeutuivat? Tervetuloa aikamatkalle lapsuuden historiaan!
 • Kotirintaman kuulumisia – Millaista oli arki ja elämä toisen maailmasodan aikana Porvoossa. Jatkosodan syttymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta mutta jäljet tuosta ajasta ovat jäljellä ympäristössämme.
 • Porvoon valtiopäivät 1809 – Porvoo oli historiallisten tapahtumien keskipisteessä vuonna 1809 kun Venäjän keisari Aleksanteri I kutsui valtiopäivät koolle Porvooseen.

Tämän lisäksi voitte seurata Youtubesta Porvoon museon ja Itäväylän yhteistyössä julkaisemaa 20- osaista opastussarjaa. Linkit opastukseen: www.porvoonmuseo.fi

KEVÄÄN KULTIS- JA MINIKULTIS-TOIMINTA

Porvoon museon kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisia työpajoja järjestetään keväällä pääasiallisesti huhti-toukokuussa. Vierailua varten on mahdollisuus saada avustusta kuljetuksiin.

Lisätietoja Kultis-opetussuunnitelmasta ja Mini-Kultiksesta kts. www.porvoo.fi/kultis- kulttuurikasvatusta-lapsille-ja-kouluikaisille .

Entisajan elämää 3-6 vuotiaille

Millaista oli lasten elämä Porvoossa ennen vanhaan? Tähän ja moneen muuhun kysymykseen voitte löytää vastauksen salaperäisestä matkalaukusta!

Porvoon museo on yhdessä Porvoon kulttuuripalveluiden kanssa koonnut muistelulaukun, joka sisältää kuvia ja esineitä entisajoilta. Niitä ryhmässä tutkimalla voi saada tuntua ja tunnelmaa siitä, millaista arki ennen vanhaan oli. Laukku on lainattavissa Porvoon pääkirjaston kautta.

Museoetsivä –kurssi esikoululaisille

Miksi Vanhassa raatihuoneessa on kolme ulko-ovea? Miksi kalakeitto voi olla kohtalokas? Mistä löytyy kauppias Holmin ”Salainen huone”? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin voit löytää vastauksen museoetsivä –kurssilla.

Museoetsivä-kurssi on mukava ja toiminnallinen tapa tutustua menneisyyden jälkiin Vanhassa kaupungissa. Kierrämme ulkona tutustuen vanhojen talojen erikoispiirteisiin ja entisajan arkeen. Kierros päättyy pieneen ”kokeeseen”, josta selvittyään voi ylpeänä kutsua itseään museoetsiväksi.

Museovierailu on ilmainen kaikille Porvoon eskariryhmille ja kestää kokonaisuudessaan 1 tunnin. Lähtöpaikkana Vanha Raatihuoneentori. Varaukset: hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

HUOM! Olemme ulkona joten varautukaa sään mukaan.

Kuvamysteeri – seikkailu 5-luokkalaisille

Valokuvaus on keksintönä lähes 200 vuotta vanha ja vanhojen valokuvien avulla voimme havainnoida kaupunkimme muutosta (tai muuttumattomuutta). Kuvamysteeri-kierroksella kierrämme ulkona vanhojen valokuvien johdattaessa meitä eteenpäin. Tutuksi tulevat niin arkkitehtuurin muutokset kuin talojen tarinat. Matkan varrella kuvataan vastaantulevia kohteita ja näin voimme verrata, miten kaupunkimme on muuttunut vuosisatojen saatossa. Kierroksen teemaksi voi valita joko Vanhan kaupungin tai Empire-kaupunginosan.

Kuvamysteeri on ilmainen kaikille Porvoon 5-luokkalaisille ja kestää kokonaisuudessaan 1 ½ tuntia. Varaukset: Vanha kaupunki: hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi ; Empirekaupunki: margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

HUOM! Olemme ulkona joten varautukaa sään mukaan.

HUOM! OPETUSPALVELUT OVAT PORVOOLAISILLE KOULUILLE JA PÄIVÄKODEILLE ILMAISIA!

LISÄTIETOA AIHEESTA…

HALUATKO POSTIA SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?

Jos haluat lisää tietoa Porvoon museosta ja sen opetuspalveluista niin ilmoittaudu sähköpostilistallemme osoitteeseen hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi .


GRATTIS BORGÅ 675 ÅR

År 2022 firar vi Borgå museums 125-årsjubileum! Det finns många skäl till att fira i år och det är
även temat för undervisningstjänsterna vid Borgå museum under hela året.

BESÖK BORGÅ MUSEUM TRYGGT!

Borgå museum är igen öppet. Vår verksamhet och vårt utbud har dock påverkats av risken för Corona. Vi strävar till att betjäna daghem och skolor så att våra undervisningstjänster är möjligast trygga för alla. Vi eftersträvar till att skolornas och daghemmens besök infaller utanför museets egentliga öppethållningstider och att det inte finns andra grupper i utrymmena. Klasserna och grupperna tas emot av fler guider eller museilektorer för att sedan delas i mindre grupper för att möjliggöra säkerhetsavstånd.
Vårens program är sammanställt utgående från de rådande omständigheterna. Som vi fått erfara kan förändringar i programmet bli möjliga. Mer info och svar på era frågor ges av Borgå museums museilektorer per e-post.
Borgå museum önskar alla en trygg och trevlig vår!

VÅRENS SPECIALUTSTÄLLNINGAR

Helga Sonck-Majewski – Naturens väv 8.4.-6.11.202

Utställningen presenterar valda delar av Borgåkonstnären Helga Sonck-Majewskis (1916-2015] produktion i Gamla rådhusets stora sal. Fokus ligger på hennes verk med blommotiv och på självporträtt samt porträtt. På utställningen visas t.ex. det färgstrålande verket av hennes släkting professorn Carl Eric Sonck från år 1965.
Det tongivande för Sonck-Majewskis konst är hennes omslutande kärlek till naturen. Det var vid Borgå museum som konstnären höll sin första utställning år 1956. I flera decennier var hon en av de centrala personligheterna i konstlivet i Borgå.

VÄLKOMMEN TILL KONKARONGEN!
Borgå museums verkstäder våren 2022

KONKARONGEN den upplevelserika verkstaden finns i Holmska gården nedre våning. I utrymmet ordnas verkstäder för skol- och daghemsgrupper, seniorverksamhet, olika evenemang för allmänheten, konserter och föreläsningar. Då museet är öppet finns det alltid givande uppgifter och sysselsättning för besökare i olika ålder.

KONKARONGENS PROGRAM FÖR SKOLOR OCH DAGHEM VÅREN 2022:

SPÄNNANDE TIDSRESOR TILL DET FÖRFLUTNA I GAMLA RÅDHUSET OCH HOLMSKA GÅRDEN

Det gamla rådhuset i Borgå är det äldsta existerande rådhuset i Finland! Numera är byggnaden fylld med spännande skatter och basutställningarna presenterar Borgå med omnejds historia allt från istidens slut till 1930-talet.

I den Holmska gården från 1763 kan man bekanta sig med en välbärgad köpmannafamiljs hem och livet där vid slutet av 1700-talet. Hemmet består av sal, förmak eller sällskapsrum, herrum, sovrum och kökskammare.

Undervisningstjänster i Gamla rådhuset:

Lektioner, guidningar och föreläsningar i museet: ett stort urval av olika specialområden t.ex. ”Skola, arbete eller lek – barnens vardag förr”, ”Konst från den finländska guldådern fram till nutid” och ”Ådalens härskare – från stenåldern till medeltiden”, ”Borgå lantdag”

Undervisningstjänster i Holmska gården:

Lektioner, guidningar och föreläsningar i museet: ett mångsidigt urval av specialområden t.ex. ”Livet i ett köpmannahem” och Konst och möbelstilar på 1700-talet”.

KOM MED PÅ EN UTEVANDRING!

Borgå museum erbjuder temavandringar för Borgåskolor och daghem. Promenaden tar c. 45 minuter med start från Gamla Rådhustorget. Du kan välja bland följande teman:

Konstnärernas Borgå

Vi bekantar oss med konstnärernas spännande livsöden och ser byggnader som varit deras hem och ateljéer. Reserveringar: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

Skulpturernas Borgå

Vi bekantar oss med skulptörer och offentliga skulpturer i Borgå. Reserveringar: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

Borgå Lantdag

Vad hände år1809 och hur syns de historiska händelserna i dagens Borgå? Reserveringar: H. Tenhovuori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

Obs! Vi vistas utomhus, klä dig enligt vädret!

TEAMS-FÖRELÄSNINGAR OCH ANNAT TREVLIGT MATERIAL FÖR SKOLOR OCH DAGHEM

Ni Kan reservera föreläsningar via Teams som lämpar sig för alla åldrar. Föreläsningarna tar c. 45 minuter. Följande teman erbjuds:

Konsthistoriska föreläsningar

reserveringar: M. Jämbäck, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

 • Borgå i konsten – Följ med på resa till Borgå genom seklerna. Konstnärerna har genom tiderna fascinerats av de måleriska vyerna i Borgå.
 • Mode och konst på 1700-talet – I slutet av 1700-talet var modet mycket speciellt; damerna hade otroliga sidenklänningar och t.o.m. peruker (även herrarna). Konstverken ger dig en spännande inblick i det dåtida modet.
 • Konstnärsvännernas Albert Edelfelts och Ville Vallgrens äventyr från Borgå till Paris – De berömda Borgåkonstnärernas liv och konst.
 • Kvinnliga Borgåkonstnärer – I tiderna var det nästan enbart män som var konstnärer. Den första kvinnliga konstnären i Finland var faktiskt hemma från Borgå. Många intressanta kvinnliga konstnärer presenteras.
 • Konstpärlor i Borgå museum – presentation av t.ex. Johan Knutsons Albert Edelfelts, Ville Vallgrens och Saara Hopeas verk.

Kulturhistoriska föreläsningar

reserveringar: H. Tenhovuori, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

 • Den försvunna staden – de gamla fotografiernas Borgå Borgå är en gammal stad och det syns fortfarande i den nutida stadsbilden. Mycket har förändrats genom seklerna – var och varför? De gamla bilderna berättar om orsakerna till detta.
 • Från förhistoria till medeltid – arkeologiska skatter från Borgåtrakten Vi bekantar oss med det förhistoriska och medeltida Borgå och även med arkeologens yrke.
 • Skolan och barndomen förr i tiden Även tidigare har det funnits ”distansundervisning”, men hurdan? Vilka lekar lekte barnen förr i tiden och hur klädde de sig? Välkommen på en tidsresa till barndomens historia!
 • Hälsningar från hemmafronten Hurdant var livet och vardagen under andra världskriget i Borgå. I år har det förflutit 80 år sedan fortsättningskriget, men spår av tiden finns fortfarande kvar i vår miljö.
 • Borgå lantdag 1809 Borgå var år 1809 centrum för de historiska händelserna då Rysslands kejsare Alexander I sammankallade lantdagen i Borgå.

Dessutom har Borgå museum tillsammans med tidningen Itäväylä producerat en serie på 20 virtuella YouTubeguidningar. Länkar till guidningarna: www.porvoonmuseo.fi

VÅRENS KULTIS- OCH MINIKULTIS-VERKSAMHET

Verkstäder enligt Borgå museums läroplan ordnas under våren främst i april-maj. Det går att få bidrag för transporten i samband med besöket.

För mer info om Kultis läroplanen och Mini Kultis se www.porvoo.fi/kultis-kulttuurikasvatusta- lapsille-ja-kouluikaisille .

Barndomen förr – för 3-6 åringar

Hurdant var barnens liv i Borgå förr i tiden? Svaren till dessa och många andra frågor finner ni i den gåtfulla resväskan!

Borgå museum har tillsammans med Borgå kulturtjänster sammanställt en minnesväska, som innehåller bilder och gamla föremål. Genom att tillsammans utforska resväskan får man en bild om hurdan vardagen var förr i tiden. Väskan kan lånas från huvudbiblioteket.

Museidetektiven- för förskolebarn

Varför har gamla rådhuset tre ytterdörrar? Varför kan en fisksoppa vara ödesdiger? Var finns handelsmannen Holms ”hemliga rum”? Svaren till dessa och många andra frågor finner du på museidetektivskursen.

Museidetektivskursen är ett trevligt och aktivt sätt att bekanta sig med de förflutnas fotspår i Gamla stan. Under uterundvandringen presenteras de gamla byggnadernas specialdrag och vardagen förr. Vandringen avslutas med ett litet ”prov”, varefter man stolt kan titulera sig museidetektiv.

Uterundvandringen är gratis för alla förskolegrupper från Borgå och tar i sin helhet 1 timme. Start från Gamla Rådhustorget. Reserveringar: hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

OBS! Vi vistas ute, klä dig enligt vädret.

Bildmysteriet – ett äventyr för 5-klassister

Fotograferingen uppfanns för nästan 200 år sedan och med hjälp av gamla fotografier kan vi upptäcka hur vår stad förändrats (eller inte förändrats). Bildmysterierundvandringen sker med hjälp av gamla fotografier. Vi ser hur arkitekturen förändrats och får höra berättelser om de gamla husen. Under vandringen fotograferar vi olika vyer och upptäcker hur staden förändrats under århundradena. Man kan som tema för vandringen antingen välja gamla stan eller empirestaden.

Bildmysteriet är gratis för alla 5-klassister i Borgå och tar i sin helhet 1 ½ timme. Gamla stan: hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi och

Empirestaden: margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

Obs! Vi vistas ute, klä dig enligt vädret.

OBS! UNDERVISNINGSTJÄNSTERNA ÄR GRATIS FÖR SKOLOR OCH DAGHEM I BORGÅ!

FÖR MER INFO…

Kulturhistoria: museilektor Hannele Tenhovuori: puh. 040 – 5435 424, hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi

Konsthistoria och konstfostran: museilektor Margaretha Jämbäck, puh. 040-5669 663, margaretha.jamback@porvoonmuseo.fi

https://www.porvoonmuseo.fi/ eller https://www.facebook.com/Porvoon-museo- Borg%C3%A5-museum-100937245 . Följ museilektorerna även på Instagram: https://www.instagram.com/porvoonmuseo/?utm_medium=copy_link

VILL DU FÅ POST DIREKT TILL DIN E-POST?

Om du vill får mer information om Borgå museum och våra undervisningstjänster anmäl dig till vår e-postlista: hannele.tenhovuori@porvoonmuse.fi