Geologinen materiaali

Porvoon museon geologisiin kokoelmiin kuuluu mineraaleja ja kivilajeja eri puolilta Suomea. Museon ulkomaisissa näytteissä on sekä hiottuja että hiomattomia puolijalokiviä, sekä fossiileja. 

Yksi Porvoon museon tunnetuimpia geologisia kohteita on Porvoon Bjurbölen lahteen 12. maaliskuuta 1899 pudonneen kivimeteoriitin kappaleet. Meteoriitti on kondriittia, joka tarkoittaa että se koostuu pienistä mineraalin jyväsistä ja näyttää rakeiselta. Se on kotoisin Marsin ja Jupiterin väliseltä asteroidivyöhykkeeltä. Meteoriitit ovat hyvin arvokkaita tutkimuskohteita, koska ne eivät ole avaruudessa viettämänsä ajan vuoksi altistuneet samoille geologisille mullistuksille kuin maassa oleva materiaali ja sen tähden sisältävät tietoa, jota ei maasta löytyvistä kivistä löydy.

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

Selkärankaiset

Museon kokoelmien kotimaisiin selkärankaisiin kuuluu niin täytettyjä kohteita kuin tieteelle talletettuja näytteitä.

_DSC1035-KariHolopainen

Selkärangattomat

Museon luonnonhistoriallisessa kokoelmassa olevista kohteista määrällisesti suurin osa on hyönteisiä. Ja vastaavasti suurin osa hyönteiskokoelmasta on perhosia.

luonnontiede_yleisesti_11_2022_jari_nieminen_03

Sienet ja jäkälät

Sienet ja jäkälät eivät ole kasveja eivätkä eläimiä. Ne eivät vaadi paljoa säilyäkseen. Niitä ei prässätä, vaan niitä säilytetään kuivattuina.

Kasvikokoelmat

Porvoon museon luonnontieteelliseen kokoelmaan kuuluu herbaarioita. Suurin osa kasvinäyttelyistä on tallennettu prässättyinä ja niitä säilytetään paperivälilehdillä. Sammalnäytteet säilytetään erillisissä kuorissa ilman prässäämistä.