AB Iris-kokoelma

Kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä taide- ja design -kokonaisuus Porvoon museossa on AB Iris -tehtaan perintö. Tehdas perustettiin Porvoossa 1897. Johtoajatuksena oli luoda aitoja ja tarkoituksenmukaisia käyttötavaroita tavalliselle kansalle englantilaisen Arts and Crafts -liikkeen hengessä, vastapainona teolliselle sarjatuotannolle. 

Yksi yrityksen perustajista ja sen johtaja oli ruotsalais-italialainen taiteilija Louis Sparre, joka myös vastasi yrityksen huonekalusuunnittelusta. Keramiikkaosastoa johti belgialais-englantilainen taiteilija ja keraamikko Alfred William Finch. Tehdas toimi Kaivokadulla Porvoossa ja sen tuotteita myytiin Helsingin keskustassa sijaitsevassa liikkeessä. Porvoossa tehdas työllisti sekä taitavia käsityöläisiä että muita työläisiä eri tehtävissä. AB Iris toimi vain muutaman vuoden. Mutta laadukkaiden käsintehtyjen tuotteiden myyminen kohtuullisilla hinnoilla osoittautui mahdottomaksi. Vuonna 1902 konkurssi oli välttämätön.

Porvoon museon AB Iris -taideteollisuuskokoelma on huomattavimpia Suomessa. Siihen kuuluu yli 300 Louis Sparren ja A.W. Finchin suunnittelemaa esinettä.

AB Iris on Porvoon museon valtakunnallinen tallennusvastuualue museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkostossa (TAKO).

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

SaaraHopea

Saara Hopea-Untracht

Porvoon museon kokoelmiin kuuluu laaja kokonaisuus Hopea-Untrachtin tuotannon eri osista, hänen henkilökohtaisia esineitään ja valokuvia.