Kaukomaiden herkkuja

inkivääri

Porvoon ensimmäiset Espanjan-kulkijat priki Välgång ja fregatti Borgå laskettiin vesille 1780-luvulla ja kauppa Välimeren maiden kanssa saattoi alkaa. Tällainen suora ulkomaankauppa oli Porvoolta tosin kielletty ennen vuotta 1830. Määräystä saattoi kiertää rekisteröimällä aluksen toiseen kaupunkiin. Itämerenkauppa oli sen sijaan sallittua ja Tukholma rinnallaan Lyypekki olivat pääsatamia, joiden kautta kaukomaiden tavaroita tuotiin Porvooseen.

Suola oli tärkein tuontitavara. Espanjasta ja Portugalista tuotujen suolalastien rinnalla kuljetettiin sitruunoita, appelsiineja, rusinoita, luumuja, viikunoita, kuivattuja luumuja, inkivääriä, manteleita, riisiä, makaroneja, kahvia, teetä, sokeria, rommia, viiniä, viinietikkaa sekä arrakkia punssiin, ajan muotijuomaan.

Saviruukkuihin pakatut hedelmät olivat tavallisesti kuivattuja. Ne säilyivät paremmin kuin esimerkiksi sitrushedelmät, jotka usein pilaantuivat arkuissaan. Rusinaruukuista tuli sitten erinomaisia säilytys- ja vesiruukkuja.

inkivääri
Hillottu inkivääri kuljetettiin kauniissa kannellisissa ruukuissa.