Näyttelyt

Porvoon museon monipuolinen näyttelytarjonta esittelee tapahtumia ja ilmiöitä kulttuurin, taiteen ja luonnon saralla. Vanhan raatihuoneen ja Holmin talon näyttelyt kuljettavat eri aikakausien läpi aina jääkaudelta 1800-luvulle asti.

Näyttelyt Holmin talossa

HolminTalo

Holmin talo on 1760-luvulla rakennettu varakkaan kauppiaan talo. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on museokauppa ja työpajatila Konkkaronkka, jota käytetään toisinaan myös galleriana vaihtuville näyttelyille.

Näyttelyt2

Holmin kauppiaskoti

Holmin talon toinen kerros on sisustettu kokonaan 1700-luvun varakkaan porvarin kodiksi. Näyttelyssä pääsee vierailemaan 1700-luvulla ja tutustumaan myös talon rakentaneen Holmin perheen elämään ja arkeen.

Näyttelyt Vanhalla raatihuoneella

VanhaRaatihuone

Porvoon Vanha raatihuone on Suomen vanhin raatihuone. Rakennuksessa on kolmessa kerroksessa näyttelyitä, joissa esillä taidetta, muotoilua, kulttuurihistoriaa ja luonnontieteitä Porvoon museon kokoelmista. Näyttelyt kertovat Porvoon historiasta ja porvoolaisista.

Albert Edelfelt

Albert Edelfelt on Suomen tunnetuimpia taidemaalareita, joka on myös yksi maamme kansainvälisesti menestyneimmistä taiteilijoista. Porvoon museossa on Edelfeltin lähipiiristään maalaamia muotokuvia ja maisemia Porvoosta ja lähialueilta. Vuonna 2023 monet esillä olevista teoksista ovat lainassa Kansallisgalleriassa Ateneumissa.

Linkki kokoelmaan >>

Näyttelyt1

Ville Vallgren

Ville Vallgren on Suomen kuvanveistotaiteen omaperäinen tekijä, joka toimi suuren osan urastaan ulkomailla. Vanhalla raatihuoneella on esillä pienoisveistoksia, esineitä ja muutamia suurempia veistoksia. Niiden joukossa Porvoon oma pikku-Manta eli kipsinen luonnos Helsinkiin toteutetusta Havis Amanda -veistoksesta.

Linkki kokoelmaan >>

Johan Knutson

Skoonelaissyntyinen Johan Knutson asui Porvoossa suurimman osan elämästään. Näyttelyssä on valikoima öljymaalauksia 1800-luvun eri vuosikymmeniltä.

Linkki kokoelmaan >>

iris_11_2022_jari_nieminen_01

AB Iris

Porvoossa vuonna 1897 toimintansa aloittanut AB Iris erikoistui korkeatasoiseen huonekalujen valmistukseen ja sisustussuunnitteluun. Yritys perustettiin varta vasten uudistamaan suomalaista taidekäsityötä englantilaisen Arts and Crafts -liikkeen innoittamana. Näyttelyssä on mm. Louis Sparren suunnittelemia huonekaluja ja laaja kokoelma A.W. Finchin keramiikkaa. Vuonna 2023 Porvoon museon Holmin talossa on esillä erikoisnäyttely tehtaan toiminnasta ja tuotannosta.

Linkki kokoelmaan >>

ryhmävaraukset_SaaraHopea

Saara Hopea-Untracht

Porvoolaissyntyinen Saara Hopea-Untracht kuuluu maamme arvostetuimpiin muotoilijoihin. Näyttelyssä on esillä taiteilijan monipuolisesta tuotannosta.

Linkki kokoelmaan >>

JokilaaksonValtiaat1

Jokilaaksojen valtiaat

Kulttuurihistoriallinen näyttely, joka kertoo elämästä itäisellä Uudellamaalla viimeisimmän jääkauden jälkeen 1700-luvulle.

Tästä verkkonäyttelyyn >>

Porvoolaista arkea ja juhlaa

Vanhan raatihuoneen kolmannen kerroksen perusnäyttely kertoo kaupungin historiasta ja kaupunkilaisista 1800-luvulta.

Vaihtuvat näyttelyt

Holmin talon ensimmäisessä kerroksessa ja Vanhan raatihuoneen toisen kerroksen suuressa salissa järjestetään vaihtuvia näyttelyjä. 

Helga Sonck-Majewski – Luonnon kudelma

8.4.2022 – 16.4.2023 Vanha raatihuone

Taiteilija Helga Sonck-Majewski (1916–2015) muutti Porvooseen vuonna 1943. Hän oli mieleenpainuva persoonallisuus ja hänen taidettaan leimaa ääretön rakkaus luontoon.

Helga Sonck-Majewski oli koulutukseltaan farmaseutti ja työskenteli Porvoon Vanhassa apteekissa. Taiteilijan ammatti houkutteli ja vuosina 1950–1953 hän opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa. Ensimmäisen näyttelynsä Sonck-Majewski piti Porvoon museossa vuonna 1956. Hän oli keskeinen hahmo Porvoon taide-elämässä ja oli mm. mukana perustamassa Porvoon taideyhdistystä vuonna 1966.

Näyttelyn painopiste on taiteilijan kukka-aiheisissa teoksissa ja muotokuvissa, kuten värejä hohtavassa taitelijan sukulaisen Carl Eric Sonckin muotokuvassa vuodelta 1965.

Näyttelyn teokset kuuluvat Porvoon museon taiteilija Viggo Wallensköldin vuonna 2018 lahjoittamaan kokoelmaan ja näyttely on osa Porvoon museon juhlavuoden 2022 näyttelytarjontaa.

Omakuva-Sjalvportratt-HelgaSonckMajewski
Carl-Eric-Sonck-HelgaSonckMajewski

Tulevat näyttelyt

Muut näyttelyt

RuneberginKoti

Porvoon museo järjestää näyttelyitä ja hoitaa kokoelmia myös muissa kohteissa.

J. L. Runebergin koti

Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin koti museoitiin vuonna 1882. Museossa on esillä Runebergin perheelle kuuluneita esineitä oikeilla paikoillaan. Näyttävä rakennus on täynnä huonekaluja, taideteoksia, astioita, metsästysaseita ja erikoisuutena huonekasveja, joiden pistokkaat ovat peräisin Fredrika Runebergin huonekasveista otetuista pistokkaista. Taloon kuuluu myös puutarha ja piharakennus. J.L. Runebergin kotimuseo on maamme vanhin kotimuseo, jonka ylläpito hoidetaan yhteistyönä. Kohteen omistaa Suomen valtio. 

Runebergin kodin avoinnapidosta ja yleisötyöstä vastaa Porvoon kaupunki.
Katso lisää >>

Walter Runebergin veistoskokoelma

Walter Runeberg oli uraauurtava taiteilija Suomen veistostaiteen kentällä. Näyttelyssä on mm. taiteilijoiden ja tieteilijöiden muotokuvia, monumenttien ja hautamuistomerkkien luonnoksia ja antiikin mytologian innoittamia veistoksia. 

Näyttelyn avoinnapidosta vastaa Porvoon kaupunki.
Katso lisää >>

Porvoon veteraanihuone

Veteraanihuoneen kokoelmanäyttely muistaa porvoolaisia toisen maailmansodan aikana.  

Näyttelyn avoinnapidosta vastaavat Porvoon Sota-ajan muistoyhdistys ry – Krigsminnesföreningen i Borgå rf:n vapaaehtoiset.

Kauppakeskus Lundi, Rauhankatu 26 A. Avoinna lauantaisin klo 12–15.

Tiedustelut: Raili Korpiluoma 040 550 6331