Kokoelmat

Museokokoelmat kertovat eletystä elämästä.

kokoemat_11_2022_jari_nieminen_07

Porvoon museon kaltaisten vanhojen museoiden kokoelmat ovat runsaita aarreaittoja. Museo pitää huolta kokoelmissaan olevista esineistä, taideteoksista, valokuvista jne. Tämä huolenpito on museon tärkein tehtävä. Tutkimuksen avulla esineet toimivat lähteinä, jotka välittävät tietoa ja kokemuksia entisten porvoolaisten elämästä. Valokuvat, asiakirjat ja kuvataide täydentävät kertomusta. 

Porvoon museon kokoelmia on kerätty yli 125 vuotta. Museo perustettiin vuonna 1896 ja alusta lähtien päämääränä on ollut Porvoon seudun ja itäisen Uudenmaan kulttuuriperinnön tallentaminen. 

Museokokoelmat sisältävät todisteita monelta ajalta. Porvoon museon kulttuurihistoriallisiin kokoelmiin kuuluu runsaasti 1700- ja 1800-luvun esineistöä kuten huonekaluja, tekstiilejä ja pukuja, soittimia, aseita, lukkoja, astioita, kelloja ja työkaluja. Kokoelmaan kuuluu paljon sellaista, joka on ainutlaatuista koko maan kannalta. Museon taideteollisuuskokoelmaan kuuluu porvoolaisen 1900-luvun taitteessa toimineen AB Iriksen jugend-keramiikkaa, valaisimia ja Louis Sparren huonekaluja.  

Porvoo on taiteilijoiden kaupunki. Museon taidekokoelmaan kuuluu teoksia Ville Vallgrenilta, Albert Edelfeltiltä ja monilta muilta paikallisilta taiteilijoilta.

Porvoon luonnontieteellisen museoyhdistyksen kokoelmat siirtyivät Porvoon museoon vuonna 2007. Luonnontieteellinen kokoelma koostuu luonnontieteellisistä näytteistä. 

Porvoon museon kokoelmat karttuvat ensisijaisesti lahjoituksin

Kokoelmat