Tietoa meistä

om_oss_jari_nieminen

Porvoon museo

Toiminta-ajatus

Porvoon museo on Suomen vanhimpia museoita. Se perustettiin vuonna 1896 ja sitä on alusta lähtien ylläpitänyt Porvoon museoyhdistys ry. Museo kuuluu lakisääteisen valtionosuuden piiriin. Porvoon museo toimii myös Itä-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona. Museo vaalii, ylläpitää, tutkii ja välittää Porvoon ja Itä-Uudenmaan alueen aineellista ja aineetonta kulttuuri- ja luonnonperintöä.  Museo tuottaa asiantuntija-, näyttely- ja museokasvatuspalveluja museotiloissa, alueellaan ja verkossa ja ylläpitää museokauppaa.

Museon laajat kokoelmat sisältävät esineitä, taideteoksia, luonnontieteellisiä näytteitä ja niihin kuuluvat valokuva-arkisto ja historiallinen arkisto.

Vanha raatihuone

Porvoon museon historia liittyy monin tavoin Vanhaan raatihuoneeseen. Sen huoneissa voi tutustua museon näyttelyihin, mutta myös rakennuksen persoonalliseen historiaan. Porvoon palon (1760) jälkeen rakennettiin paljon. Siltä ajalta on peräisin myös Vanha raatihuone, joka on maamme vanhin raatihuonerakennus (1762ー1764). Vanha raatihuone kellotorneineen on vanhan kaupungin ja maallisen vallan symboli. Rakennuksessa toimi aikoinaan kaupungin hallinto, maistraatti ja raati sekä järjestyslaitos. Raatihuoneen loistohetkiä elettiin Porvoon valtiopäivien aikana keväällä 1809, jolloin aatelis- ja porvarissäädyt kokoontuivat sen saleissa. Suomi oli tuossa vaiheessa osa Venäjän keisarikuntaa. 

Alkuperäisessä käytössään raatihuone oli 1880-luvulle asti. Porvoon museoyhdistys pelasti talon purkamiselta ja aloitti siinä museotoiminnan vuonna 1896. Rakennuksen omistaa Porvoon kaupunki ja sen peruskorjaus valmistui vuonna 2009. 

Vaikka raatihuone perustettiin mäelle, maaperässä oli savipatja, joka antoi periksi ja rakennus alkoi painua. Osasyynä saattoi olla se, että rakentajilla oli liian vähän kokemusta kivitalojen rakentamisesta. Vuosien saatossa rakennusta on korjattu niin, ettei se enää painu, mutta vinot oviaukot ja kaltevat lattiat kuuluvat sen ominaispiirteisiin. 

VanhaRaatihuone

Holmin talo

Porvoon museo toimii raatihuoneen torin varrella Vanhalla raatihuoneella ja Holmin talossa. Rakennus on nimetty porvari Johan Holmin mukaan. 1760-luvulla rakennetussa kivitalossa oli alunperin taitekatto ja sisäänkäynti pihan puolelta. Pohjakerroksessa hoidettiin liikeasiat ja perhe asui yläkerrassa. Talossa toimi 1800-luvulla leipomoita mm. sveitsiläisiä konditorioita, ja leipomon myymälään avattiin 1860-luvulla torin puolelle uusi ulko-ovi. Museon käyttöön rakennus hankittiin vuonna 1919. Nykyään sen omistaa Porvoon kaupunki. 

Museokävijät ovat tervetulleita myös Holmin talon sisäpihalle, jossa on joukko ulkorakennuksia. 1700-luvun kaupunkitaloissa tarvittiin suojat myös kotieläimille ja varastotilaa mm. ruokatarvikkeille, vaatteille ja kulkupeleille. 

Holmin talon sisäpihalla seisoo myös Wikmaniksi kutsuttu pieni rakennus, jonka koristeellisuus kiinnittää huomiota. Alunperin rakennus oli pakaritupa eli leivintupa. Museon talonmies asui tässä rakennuksessa 1920-1920-luvuilla. Paul Wikman oli myös taiteilija, jonka teoksia museon kokoelmissa on muutamia. 

Holmin talon näyttelyt kertovat 1700-luvun elämästä, johon liittyvää esineistöä Porvoon museon kokoelmissa on erityisen laajasti. Interiöörit ovat kuvitteellisia eivätkä suoraan liity tiettyihin henkilöihin. 

Holmin talo on vaalea kaksikerroksinen rakennus mukulakivin päällystetyn raatihuoneentorin reunalla.