Porvoon museoyhdistys

museoyhdistys_11_2022_jari_nieminen_03

Yhdistyksen alkuvaiheet

Keskustelu museon perustamisesta käynnistyi Porvoossa 1800-luvun loppupuolella. Tuohon aikaan Suomessa toimi jo muutamia museoita. Ensimmäinen avattiin Raaheen 1860-luvulla. Porvoossa museoasiaa vauhditti Porvoon kaupungin päätös purkaa tai myydä tarpeettomaksi jäänyt ja huonokuntoinen raatihuonerakennus. Halu suojella ja pitää käytössä raatihuone herätti keskustelua, jonka seurauksena kaupunki luovutti rakennuksen perustettavan museoyhdistyksen käyttöön. Yhdistyksen perustava kokous pidettiin 29.5.1896 ja rakennusta ryhdyttiin kunnostamaan. Samalla käynnistettiin esinekeruu, joka loi perustan Porvoon museon kokoelmatoiminnalle ja museo voitiin avata yleisölle tammikuussa 1897.

Porvoon museoyhdistys ry omistaa edelleen Porvoon museon ja vastaa sen kokoelmista ja toiminnasta. Yhteistyö Porvoon kaupungin kanssa on vuosikymmenien aikana kehittynyt tiiviiksi. Museo toimii kaupungin omistamissa rakennuksissa ja museoyhdistyksen hallituksen kahdeksasta jäsenestä kaksi on Porvoon kaupunginhallituksen nimeämää. Sopimuksen mukaan Porvoon museo tuottaa kaupungille sen tarvitsemat museopalvelut ja Porvoon kaupunki ylläpitää museota taloudellisesti. Porvoon museo vastaa myös J. L. Runebergin kodin, Walter Runebergin veistoskokoelman ja Porvoon kaupungin taidekokoelman hoidosta.

Porvoon museoyhdistys ry:n tarkoituksena on ylläpitää museota, joka on avoinna yleisölle ja joka ostamalla ja lahjoituksia vastaanottamalla kerää sekä säilyttää, hoitaa, tutkii, käyttää tiedonvälitykseen ja asettaa näytteille Porvoon seudun ja itäisen Uudenmaan aineellista kulttuuriperintöä ja taidetta ja joka toimii valtion rahoituksen tuella itäisen Uudenmaan alueellisena vastuumuseona ja joka harjoittaa myös muuta museo- ja näyttelytoimintaa.

Liity jäseneksi Porvoon museoyhdistykseen!

Borgå museiförening rf – Porvoon museoyhdistys ry toivottaa kaikki Porvoon seudun kulttuuriperinnöstä kiinnostuneet henkilöt tervetulleiksi yhdistykseen. Jäsenyys sisältää ilmaisen sisäänpääsyn Porvoon museoon, kutsut näyttelyiden avajaisiin ja erikoisopastuksille sekä 20% alennuksen museokaupan tuotteista.   

Porvoon museoyhdistys ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.

Porvoon museoyhdistyksen vuosittainen jäsenmaksu on 25 € ja ainaisjäsenyys 250 €.

Liity jäseneksi!