Perheen kanssa museoon

Museo on loistava paikka viettää aikaa yhdessä perheen kanssa. Näyttelyihin voi tutustua yhdessä ihmetellen ja jutellen. Ei haittaa, jos aikuiset eivät osaa vastata kaikkiin lasten kysymyksiin. Asioita voi pohtia yhdessä tai kysyä museon henkilökunnalta. Porvoon museon näyttelyt soveltuvat kaikenikäisille ja henkilökunnalta voi kysyä tarkentavia kysymyksiä näyttelyiden sisällöstä.

perheenkanssa museoon_kapea

Tekemistä lapsille

Vanhalla raatihuoneella voi pelata bingoa, joka laittaa tarkkaavaisuuden koetukselle: löydätkö kaikki ruudukossa olevat esineet museon näyttelyistä? Entä kuka saa ensimmäisenä bingon?

Holmin talossa asuneeseen pariskuntaan Johan Holmiin ja Lovisa Lagukseen voi tutustua lähemmin värittämällä oman versionsa heidän muotokuvistaan. Holmin talon 1. kerroksesta löytyy työpajatila Konkkaronkka (osan vuodesta tilassa on näyttely). 

Yläkerran näyttelyyn puolestaan voi valmistautua sanatehtävällä, jossa tehdään oma versio museo-opastuksesta, jonka voi sitten lukea näyttelyssä vieraillessaan. Mutta hetkinen, siis millainen perhe talossa ennen asuikaan?

Huomioitavaa

Museossa ei voi liikkua lastenrattaiden kanssa, sillä molemmat museorakennukset ovat 1700-luvulta ja kynnykset ovat paikoitellen korkeat eikä hissejä ole. Lastenrattaat voi jättää Holmin talon eteiseen museokäynnin ajaksi. 

Museon WC:t ovat Holmin talon kellarikerroksessa. Niihin johtavat melko kapeat kaartuvat portaat ja WC-tilat ovat holvimaiset. Tilat saattavat olla lasten mielestä pelottavat. WC:issä ei ole erityistä paikkaa vaippojen vaihdolle.

Museon näyttelytiloihin ei saa viedä ruokaa tai juomaa. Museorakennuksissa ei ole sopivia paikkoja eväiden syömiselle.

Miksei museossa saa koskea mihinkään?

Syitä on kaksi. Ensinnäkin historiallisissa esineissä voi olla aineita, joita ei ole turvallista koskettaa.

Toiseksi koskettaminen voi vahingoittaa museoesineitä. Ihmisten käsien ihossa on öljyjä, jotka voivat aiheuttaa pysyviä jälkiä tai vaurioita ainutkertaisiin esineisiin. Esine myös kuluu kosketuksesta. Museon tehtävä on säilyttää kokoelmiin kuuluvat esineet tulevaisuuteen ja sen tähden niitä tulee kohdella eri tavalla kuin tavallisia esineitä.

Pitääkö museossa olla hiljaa?

Museossa ei tarvitse olla hiljaa, mutta muut museovieraat on hyvä ottaa huomioon.