Parkki Hanna Maria

PIENI Hanna Maria

Porvoossa laskettiin helmikuussa 1866 suurimman siihen mennessä rakennetun aluksen köli. Abraham Andersson ja hänen pohjalainen joukkonsa rakensivat 393 lästisen kuparivahvistetun parkki Hanna Marian Leonard Simolinille hongasta.  Viisi kuukautta myöhemmin alus laskettiin vesille hurraahuutojen ja sataman alusten kanuunanlaukausten saattelemana. Nimensä alus sai laivanvarustajan kahdelta tyttäreltä. Kapteeni Robert Hacklin oli ruorissa, kun alus 20 hengen miehistöineen lähti ensipurjehdukselle.

Hanna Maria tunnettiin nopeana valtamerialuksena. Se teki kaukomatkoja Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Itä-Intiaan. Muiden Porvoo-laivaston alusten tapaan se kuljetti myös puutavaraa Etelä-Eurooppaan ja toi paluumatkalla suolaa ja viiniä kotikaupunkiinsa Porvooseen.  Ajoittain alus kävi myös muissa kotimaisissa satamissa kuten Oulussa ja Pernajanlahdella.

Leonard Simolin myi ¾ Hanna Mariasta Oscar Simolinille vuonna 1890, tällöin alus sai nimen Vänskapen. Aluksen kapteenina 17 vuotta toiminut M.F. Ekqvist omisti aluksesta edelleen ¼. Vuonna 1892 alus myytiin Ahvenanmaalle. Seuraavana vuonna laiva upposi Englannin edustalla.

PIENI Hanna Maria
Keulakuvahahmot Hanna ja Maria, Carl Johan Cedercreutzin pienoismalli 1975