Walter Runebergin veistoskokoelma

Walter Runeberg (1838–1920) oli aikansa merkittävimpiä suomalaisia kuvanveistäjiä. Kööpenhaminassa, Roomassa ja Pariisissa opiskellessaan Runeberg omaksui antiikin Kreikkaa ja Roomaa ihannoivan uusklassistisen tyylin.

Kuvanveistäjä kuoleman jälkeen taiteilijan perilliset luovuttivat Porvoon kaupungille laajan veistoskokoelman. Kokoelmaan kuuluu yli sata teosta, mm. laaja muotokuvakokoelma, monumentaaliteosten luonnoksia ja työvälineitä.

Monien Runebergin tunnettujen teosten kipsiluonnokset ovat nähtävillä Walter Runebergin veistokokoelmassa. Näitä ovat Aleksanteri II:n monumentti Helsingin Senaatintorilla, Suomen ensimmäinen suuri marmoriveistos Apollon ja Marsyas, Turussa ja Raahessa oleva Pietari Brahen patsas, sekä taiteilijan isän J. L. Runebergin patsas, joka seisoo Helsingin Esplanadin puistossa ja pienempänä versiona Porvoon Runeberginpuistossa.

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

Yrjö A. Jäntin lahjoituskokoelma

Kokoelmassa on suomalaista taidetta 1800-luvun lopulta 1980-luvulle. Runsaan tuhannen teoksen joukossa on maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia, sekä piirustuksia ja mitaleja.

RuneberginKoti

J. L. Runebergin kodin kokoelmat

Museon kokoelmiin kuuluu Runebergin perheelle kuuluneita esineitä, taideteoksia kuten Marcus Larsonin maalauksia ja perheen pojan Walter Runebergin veistoksia. Lisäksi kokoelmaan kuuluu valokuvia, kirjoja ja arkisto.