Yrjö A. Jäntin lahjoituskokoelma

Yrjö A. Jäntti syntyi Porvoossa 1905. Hän opiskeli kirjallisuushistoriaa, taidehistoriaa ja kansantaloutta. Vuosina 1926–1968 hän työskenteli WSOY:n palveluksessa, vuodesta 1952 alkaen pääjohtajana. Kustannusalaan hän perehtyi useilla opintomatkoillaan Yhdysvaltoihin ja Euroopan eri maihin.

Jäntti seurasi suomalaista kulttuuri- ja taide-elämää ja ryhtyi keräämään omaa taidekokoelmaa. Ensimmäiset taideteoksensa hän hankki 1920-luvun loppupuolella, mutta vasta jäätyään eläkkeelle 1969, hän keskittyi laajemmin taiteen keräämiseen. Hän halusi taidekokoelmansa suuren yleisön nähtäville, joten vuotta ennen kuolemaansa 1985 hän lahjoitti kokoelman Porvoon kaupungille.

Kokoelmassa on suomalaista taidetta 1800-luvun lopulta 1980-luvulle. Runsaan tuhannen teoksen joukossa on maalauksia (mm. A. W. Finch, Juhani Linnovaara), grafiikkaa (Tuula Lehtinen, Lauri Ahlgren, Kimmo Kaivanto) ja veistoksia (Raimo Utriainen, Tapio Junno, Kaija-Riitta Iivonen), sekä piirustuksia ja mitaleja.

Yrjö A. Jäntin taidekokoelman omistaa Porvoon kaupunki.

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

RuneberginKoti

J. L. Runebergin kodin kokoelmat

Museon kokoelmiin kuuluu Runebergin perheelle kuuluneita esineitä, taideteoksia kuten Marcus Larsonin maalauksia ja perheen pojan Walter Runebergin veistoksia. Lisäksi kokoelmaan kuuluu valokuvia, kirjoja ja arkisto.