J. L. Runebergin kodin kokoelmat

J. L. Runebergin koti on Suomen vanhin kotimuseo. Kansallisrunoilija kuoli vuonna 1877. Koti siirtyi valtion omistukseen ja museoitiin muutama vuosi hänen puolisonsa Fredrika Runebergin kuoleman jälkeen ja avattiin yleisölle 1882. 

Museon kokoelmiin kuuluu Runebergin perheelle kuuluneita esineitä, taideteoksia kuten Marcus Larsonin maalauksia ja perheen pojan Walter Runebergin veistoksia. Lisäksi kokoelmaan kuuluu valokuvia, kirjoja ja arkisto. Suurin osa kodin esineistöstä on esillä kotimuseon interiööreissä, mm. Biedermeier-tyylisiä huonekaluja, astioita ja tekstiilejä sekä taideteoksia. 

Porvoon museo huolehtii kotimuseon tutkimus-, kokoelma- ja näyttelytyöstä. Porvoon kaupunki vastaa museon aukipidosta ja yleisötyöstä. 

Suomen valtio omistaa sekä museokiinteistön että kokoelmaan kuuluvan irtaimiston. Svenska Litteratursällskapet i Finland huolehtii kokoelmaan kuuluvasta arkistomateriaalista.

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

Yrjö A. Jäntin lahjoituskokoelma

Kokoelmassa on suomalaista taidetta 1800-luvun lopulta 1980-luvulle. Runsaan tuhannen teoksen joukossa on maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia, sekä piirustuksia ja mitaleja.