Luonnon­tieteelliset kokoelmat

luonnontiede_yleisesti_11_2022_jari_nieminen_03

Porvoon museon luonnontieteellisen kokoelman laajuus on noin 50 000 näytettä. Kokoelma on syntynyt pitkän ajan kuluessa ja se karttuu lahjoituksilla edelleen. Vanhimmat kokonaisuudet ovat 1800-luvulta ja eri ikäisten näytteiden avulla voi tutkia luonnossa tapahtuvaa muutosta eri aikoina ja paikoissa. Erityisesti luonnosta kadonneet, mutta museokokoelmiin tallentuneet lajit ovat tärkeä tieteellinen vertailuaineisto, jonka tarve on erityisen ajankohtainen keskellä ilmastonmuutoksen aikaa.
Osa kokoelmista on käsitelty luonnontieteellisiin näyttelyihin soveltuviksi, mutta suurin osa siihen kuuluvista kasveista ja eläimistä on konservoitu muilla tavoin. Porvoon museon luonnontieteellisen kokoelman aineistot ovat tieteellisesti merkityksellisiä ja niitä voivat käyttää tutkijat, viranomaiset ja muut asiasta kiinnostuneet.
Porvoon museon luonnontieteellisen kokoelman näytteitä voi selata Suomen Lajitietokeskuksen sivustolta: Laji.fi

Suora linkki Porvoon museon kokoelmaan löytyy täältä: https://laji.fi/observation/list?collectionId=HR.4171

Lue lisää
luonnontiede_yleisesti_11_2022_jari_nieminen_03

Geologinen materiaali

Porvoon museon geologisiin kokoelmiin kuuluu mineraaleja ja kivilajeja eri puolilta Suomea. Museon ulkomaisissa näytteissä on sekä hiottuja että hiomattomia puolijalokiviä, sekä fossiileja. 

Selkärankaiset

Museon kokoelmien kotimaisiin selkärankaisiin kuuluu niin täytettyjä kohteita kuin tieteelle talletettuja näytteitä.

_DSC1035-KariHolopainen

Selkärangattomat

Museon luonnonhistoriallisessa kokoelmassa olevista kohteista määrällisesti suurin osa on hyönteisiä. Ja vastaavasti suurin osa hyönteiskokoelmasta on perhosia.

luonnontiede_yleisesti_11_2022_jari_nieminen_03

Sienet ja jäkälät

Sienet ja jäkälät eivät ole kasveja eivätkä eläimiä. Ne eivät vaadi paljoa säilyäkseen. Niitä ei prässätä, vaan niitä säilytetään kuivattuina.

Kasvikokoelmat

Porvoon museon luonnontieteelliseen kokoelmaan kuuluu herbaarioita. Suurin osa kasvinäyttelyistä on tallennettu prässättyinä ja niitä säilytetään paperivälilehdillä. Sammalnäytteet säilytetään erillisissä kuorissa ilman prässäämistä.