Taidekokoelmat

taidekokoelmat_11_2022_jari_nieminen_02

Porvoon museon taidekokoelma painottuu Porvoossa tai Porvoon seudulla toimineiden tai edelleen toimivien taiteilijoiden teoksiin sekä taiteeseen, jonka sisältönä Porvoon seutu on. Keskeisiä kokonaisuuksia ovat Albert Edelfeltin ja Ville Vallgrenin kokoelmat. Frans Nybergin teoskokoelma on myös huomattavan laaja ja sisältää piirustuksia, grafiikkaa ja maalauksia. Kokoelmassa on myös Nils Schillmarkin, Johan Knutsonin, Hanna Frosterus-Segerstrålen, Valle Rosenbergin ja Ragnar Ekelundin teoksia. Vuonna 2018 kokoelmaan liitetty Wallensköldin ja Sonck-Majewskin lahjoituskokoelma sisältää yli 600 teosta. Porvoon museolla on myös huomattava kokoelma Åke Hellmanin teoksia.

Kuvataiteen kerääminen ja esittely on kuulunut alusta lähtien Porvoon museon toimintaan. Ensimmäinen taidenäyttely toteutettiin jo vuonna 1902 nimellä Taidehistoriallinen galleria. Esillä oli lähinnä kopioita taidehistorian mestareiden teoksista kautta Euroopan. 1920-luvulla kuvanveistäjä Ville Vallgrenin lahjoittama kokonaisuus tuotiin esille Holmin talossa Vallgren-museona. 1930-luvulta lähtien Albert Edelfeltin merkitys museon taidekokoelmassa on ollut keskeinen. Edelfeltin teoksia on esillä museon näyttelytiloissa Vanhalla raatihuoneella. Museon taidekokoelman laajuus on runsaat 4 000 teosta. Porvoolaiset taiteilijat ovat vahvasti edustettuina.

Porvoon museon esinekokoelmaan on tallennettu myös taiteilijoiden työvälineitä.

Lue lisää

Helga Sonck-Majewski

Kokoelmassa on kukkamaalauksia ja muotokuvia, mutta Sonck-Majewskin tuotanto sisältää myös grafiikkaa kuten Vanha Porvoo -aiheisia puupiirroksia.

Johan Knutson

Porvoon museon kokoelmiin kuuluu Johan Knutsonin maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa, sekä useita kansallisrunoilija J. L. Runebergiin liittyviä teoksia.

HannaFrosterusSegerstrale-Ellen_ja_Ingrid

Hanna Frosterus-Segerstråle 

Porvoon museon kokoelmissa on Frosterus-Segerstrålen maalauksia, sekä piirustuksia ja luonnoksia. jotka museo sai lahjoituksena taiteilijan suvulta vuonna 2009.

Ville_Vallgren_11_2022_jari_nieminen_03

Ville Vallgren

Kuvanveistäjä Ville Vallgren lahjoitti Porvoon museolle 1920-luvulla tuotantoaan ja työvälineitään. Kokonaisuuteen kuuluu 230 teosta, veistoksia, pienoisveistoksia ja taide-esineitä sekä Leppävaaran ateljeen kalusteita. 

Albert_Edelfelt_11_2022_jari_nieminen_02

Albert Edelfelt

Kokoelmassa on taiteilijan maalauksia, luonnoksia, grafiikkaa, työvälineitä sekä laaja henkilöhistoriallinen aineisto. Museon esinekokoelmassa on myös runsaasti taiteilijalle ja tämän perheelle kuuluneita esineitä.