Selkärankaiset

Museon kokoelmien kotimaisiin selkärankaisiin kuuluu niin täytettyjä kohteita kuin tieteelle talletettuja näytteitä.

Kokoelman suurin ja kaunein osa on nk. K. E Kivirikon kaksoiskappalekokoelma, johon kuuluu täytettyjä lintuja ja nisäkkäitä. Professori Kivirikko on laajalti tunnettu tutkija ja monia tieteellisiä kirjoja julkaissut kirjailija, mutta myös taitava eläinkonservaattori. Hänen varsinainen kokoelmansa on Helsingissä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa. Hän keräsi kokoelmansa vuosina 1880–1940. 

Arvokas osa kokoelmaa on myös linnunmunien kokonaisuus. Museon kokoelmiin kuuluu 1 000 munaa 500:sta pesästä. Munat on pääsääntöisesti kerätty ennen 1900-lukua, joka johtuu siitä, että Porvoon museon kokoelmat kertyvät lahjoituksin. Jo vuonna 1923 rauhoitettiin ensimmäiset lintulajit, mukaan lukien niiden pesät ja munat, Suomen ensimmäisessä luonnonsuojelulaissa. Tästä johtuen munien keräys ei ollut enää sallittua yksityishenkilöille ja nykypäivänä on villien lintujen munien kerääminen ehdottomasti kielletty!

Porvoon museon kokoelmissa on tietysti myös muunlaisia näytteitä selkärankaisista eläimistä: luita, nahkoja ja nesteeseen säilöttyjä näytteitä.

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

luonnontiede_yleisesti_11_2022_jari_nieminen_03

Geologinen materiaali

Porvoon museon geologisiin kokoelmiin kuuluu mineraaleja ja kivilajeja eri puolilta Suomea. Museon ulkomaisissa näytteissä on sekä hiottuja että hiomattomia puolijalokiviä, sekä fossiileja. 

_DSC1035-KariHolopainen

Selkärangattomat

Museon luonnonhistoriallisessa kokoelmassa olevista kohteista määrällisesti suurin osa on hyönteisiä. Ja vastaavasti suurin osa hyönteiskokoelmasta on perhosia.

luonnontiede_yleisesti_11_2022_jari_nieminen_03

Sienet ja jäkälät

Sienet ja jäkälät eivät ole kasveja eivätkä eläimiä. Ne eivät vaadi paljoa säilyäkseen. Niitä ei prässätä, vaan niitä säilytetään kuivattuina.

Kasvikokoelmat

Porvoon museon luonnontieteelliseen kokoelmaan kuuluu herbaarioita. Suurin osa kasvinäyttelyistä on tallennettu prässättyinä ja niitä säilytetään paperivälilehdillä. Sammalnäytteet säilytetään erillisissä kuorissa ilman prässäämistä.