Sienet ja jäkälät

Sienet ja jäkälät eivät ole kasveja eivätkä eläimiä. Ne eivät vaadi paljoa säilyäkseen. Niitä ei prässätä, vaan niitä säilytetään kuivattuina kartonkirasioissa tai paperipusseissa. Nämä lajit määritellään usein siitepölyn avulla, joten on tärkeää etteivät näytteet sekoitu toisiinsa.  

Porvoon museon laajin jäkäläkokoelma on kerätty 1940-50-luvuilla. Porvoon lyseon opettajana toiminut Börje Olsoni keräsi ensisijaisesti kasveja, mutta otti talteen myös satoja jäkälänäytteitä. Hän innosti myös oppilaansa Karl-Gustav Widéniä, jonka noin 350 jäkälänäytteen kokoelma on Porvoon museossa. 

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

luonnontiede_yleisesti_11_2022_jari_nieminen_03

Geologinen materiaali

Porvoon museon geologisiin kokoelmiin kuuluu mineraaleja ja kivilajeja eri puolilta Suomea. Museon ulkomaisissa näytteissä on sekä hiottuja että hiomattomia puolijalokiviä, sekä fossiileja. 

Selkärankaiset

Museon kokoelmien kotimaisiin selkärankaisiin kuuluu niin täytettyjä kohteita kuin tieteelle talletettuja näytteitä.

_DSC1035-KariHolopainen

Selkärangattomat

Museon luonnonhistoriallisessa kokoelmassa olevista kohteista määrällisesti suurin osa on hyönteisiä. Ja vastaavasti suurin osa hyönteiskokoelmasta on perhosia.

Kasvikokoelmat

Porvoon museon luonnontieteelliseen kokoelmaan kuuluu herbaarioita. Suurin osa kasvinäyttelyistä on tallennettu prässättyinä ja niitä säilytetään paperivälilehdillä. Sammalnäytteet säilytetään erillisissä kuorissa ilman prässäämistä.