Helga Sonck-Majewski

Tallinnassa syntynyt Helga Sonck (1916–2015) varttui monikielisessä Viipurissa. Vuonna 1941 hän avioitui everstiluutnantti Karl Arnold Majewskin kanssa. Avioliitto jäi lyhyeksi, koska puoliso kaatui sodassa seuraavana vuonna.  Vuosi tämän jälkeen hän muutti Porvooseen työskennelläkseen farmaseuttina Porvoon Vanhassa apteekissa.

Toimiminen taiteilijana houkutteli häntä kuitenkin enemmän, vuosina 1950–1953 hän opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa. Ensimmäisen näyttelynsä taiteilija piti Porvoon museossa vuonna 1956. Hän maalasi 1950-luvun alussa murretuilla sävyillä pelkistettyyn tyyliin, myöhemmin hänen palettinsa kirkastui ja alkoi hehkua värejä.

Taiteilija oli usean vuosikymmenen ajan keskeinen hahmo Porvoon taide-elämässä, vuonna 1966 hän oli perustamassa Porvoon taideyhdistystä. Helga Sonck-Majewski oli mieleenpainuva persoonallisuus, jonka sävy sävyyn pukeutuminen muistetaan.

Porvoon museo sai kokoelman lahjoituksena taiteilija Viggo Wallensköldiltä vuonna 2018. Kokoelmassa on kukkamaalauksia ja muotokuvia, mutta Sonck-Majewskin tuotanto sisältää myös grafiikkaa kuten Vanha Porvoo -aiheisia puupiirroksia. Hänen taidettaan leimaa suuri luonnonrakkaus. Taiteilijan suosikkikasvi oli voikukka, joita hän kuvasi jo varhaisimmissa maalauksissaan.

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

Johan Knutson

Porvoon museon kokoelmiin kuuluu Johan Knutsonin maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa, sekä useita kansallisrunoilija J. L. Runebergiin liittyviä teoksia.

HannaFrosterusSegerstrale-Ellen_ja_Ingrid

Hanna Frosterus-Segerstråle 

Porvoon museon kokoelmissa on Frosterus-Segerstrålen maalauksia, sekä piirustuksia ja luonnoksia. jotka museo sai lahjoituksena taiteilijan suvulta vuonna 2009.

Ville_Vallgren_11_2022_jari_nieminen_03

Ville Vallgren

Kuvanveistäjä Ville Vallgren lahjoitti Porvoon museolle 1920-luvulla tuotantoaan ja työvälineitään. Kokonaisuuteen kuuluu 230 teosta, veistoksia, pienoisveistoksia ja taide-esineitä sekä Leppävaaran ateljeen kalusteita. 

Albert_Edelfelt_11_2022_jari_nieminen_02

Albert Edelfelt

Kokoelmassa on taiteilijan maalauksia, luonnoksia, grafiikkaa, työvälineitä sekä laaja henkilöhistoriallinen aineisto. Museon esinekokoelmassa on myös runsaasti taiteilijalle ja tämän perheelle kuuluneita esineitä.