Johan Knutson

Skoonelaissyntyinen Johan Knutson saapui Suomeen 1840 osallistuakseen Finland framstäldt i teckningar -kuvateoksen laatimiseen. Oleskelu Suomessa jäi pysyväksi ja Knutson asui Porvoossa suurimman osan elämästään. Hän toimi 1844 lähtien vuosikymmeniä Borgå gymnasiumin piirustuksenopettajana.

Knutson asettui aluksi asumaan Helsinkiin, jossa toimi muotokuvamaalarina. Knutson tunnetaan myös humoristisista laatukuvamaalauksista kansanelämästä sekä hienoston seura-elämää esittävät karikatyyrit. Suomessa suosittiin enemmän ihanteellista kansan ja maiseman kuvausta, jonka Knutsonkin omaksui.  1860-luvulla taiteilija otti vaikutteita Düsseldorfin romantiikasta ja erityisesti ruotsalaiselta Marcus Larsonilta, joka myös asui tuohon aikaan Porvoossa. Larsonin kanssa työskentelyn seurauksena Knutson maalasi luonnonmaisemia kuten kuutamo- ja merinäkymiä. Myöhemmin hän keskittyi saariston ja idyllisten merenpoukamien kuvaamiseen.

Porvoon museon kokoelmiin kuuluu Johan Knutsonin maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa, sekä useita kansallisrunoilija J. L. Runebergiin liittyviä teoksia.

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

Helga Sonck-Majewski

Kokoelmassa on kukkamaalauksia ja muotokuvia, mutta Sonck-Majewskin tuotanto sisältää myös grafiikkaa kuten Vanha Porvoo -aiheisia puupiirroksia.

HannaFrosterusSegerstrale-Ellen_ja_Ingrid

Hanna Frosterus-Segerstråle 

Porvoon museon kokoelmissa on Frosterus-Segerstrålen maalauksia, sekä piirustuksia ja luonnoksia. jotka museo sai lahjoituksena taiteilijan suvulta vuonna 2009.

Ville_Vallgren_11_2022_jari_nieminen_03

Ville Vallgren

Kuvanveistäjä Ville Vallgren lahjoitti Porvoon museolle 1920-luvulla tuotantoaan ja työvälineitään. Kokonaisuuteen kuuluu 230 teosta, veistoksia, pienoisveistoksia ja taide-esineitä sekä Leppävaaran ateljeen kalusteita. 

Albert_Edelfelt_11_2022_jari_nieminen_02

Albert Edelfelt

Kokoelmassa on taiteilijan maalauksia, luonnoksia, grafiikkaa, työvälineitä sekä laaja henkilöhistoriallinen aineisto. Museon esinekokoelmassa on myös runsaasti taiteilijalle ja tämän perheelle kuuluneita esineitä.