Albert Edelfelt

Albert Edelfelt (1854–1905) on yksi merkittävimmistä suomalaisista taidemaalareista. Kiialan kartanossa syntynyt Edelfelt osoitti taiteellisia taipumuksia jo varhain. 17-vuotiaana hän matkusti apurahan turvin Antwerpeniin opiskelemaan historiamaalausta. Menestyksekkään opiskeluvuoden jälkeen hän siirtyi Pariisiin Ranskan taideakatemiaan École des Beaux-Artsiin. Pariisissa Edelfelt loi uraa etenkin muotokuvamaalarina. Edelfelt avioitui vuonna 1888 ja perhe asettui asumaan Suomeen. Taiteellinen työ jatkui edelleen talvikaudella Pariisissa.  

Edelfeltin perhe oli vuokrannut huvilan Haikon kartanon mailta vuonna 1879. Edelfelt odotti joka kevät malttamattomana muuttoa Haikkooseen, jossa kaunis maisema ja kesäinen valo sekä rannikon asukkaat inspiroivat häntä. Omasta mielestään hän maalasi siellä parhaiten.  Haikossa syntyivätkin monet hänen pääteoksensa, kuten Lapsen ruumissaatto. Tämä teos toi hänelle ensimmäisenä suomalaisena kultamitalin Pariisin salongissa vuonna 1880. 

Taiteilijan sisarilta Annie ja Berta Edelfeltiltä vuonna 1934 saatu testamenttilahjoitus muodostaa Albert Edelfelt -kokoelman perustan. Kokoelmassa on taiteilijan maalauksia, luonnoksia, grafiikkaa, työvälineitä sekä laaja henkilöhistoriallinen aineisto. Museon esinekokoelmassa on myös runsaasti taiteilijalle ja tämän perheelle kuuluneita esineitä.

Albert Edelfelt on yksi Porvoon museon valtakunnallisia tallennusvastuualueita museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkostossa (TAKO).

Palvelupyynnöt

Tutustu myös

Helga Sonck-Majewski

Kokoelmassa on kukkamaalauksia ja muotokuvia, mutta Sonck-Majewskin tuotanto sisältää myös grafiikkaa kuten Vanha Porvoo -aiheisia puupiirroksia.

Johan Knutson

Porvoon museon kokoelmiin kuuluu Johan Knutsonin maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa, sekä useita kansallisrunoilija J. L. Runebergiin liittyviä teoksia.

HannaFrosterusSegerstrale-Ellen_ja_Ingrid

Hanna Frosterus-Segerstråle 

Porvoon museon kokoelmissa on Frosterus-Segerstrålen maalauksia, sekä piirustuksia ja luonnoksia. jotka museo sai lahjoituksena taiteilijan suvulta vuonna 2009.

Ville_Vallgren_11_2022_jari_nieminen_03

Ville Vallgren

Kuvanveistäjä Ville Vallgren lahjoitti Porvoon museolle 1920-luvulla tuotantoaan ja työvälineitään. Kokonaisuuteen kuuluu 230 teosta, veistoksia, pienoisveistoksia ja taide-esineitä sekä Leppävaaran ateljeen kalusteita.