Det färgskimrande Fenomenet Iris

Det banbrytande företaget som verkat i fem år lade grunden för den finska formgivningens framgångar.

Borgå museums nya utställning Fenomenet Iris presenterar företaget Aktiebolaget Iris verksamt i Borgå vid sekelskiftet. Utställningen som breder ut sig i Holmska gården och Gamla rådhuset ger en omfattande inblick i företaget och dess ledande konstnärers verksamhet i Borgå och ute i världen.

AB Iris var verksamt åren 1897–1902 och tillverkade möbler och keramiska bruksföremål. Företaget grundades i den engelska Arts and Crafts-rörelsens anda som en motvikt till de usla och oestetiska fabrikstillverkade produkterna som industrialismen fört med sig. Det var det första konstindustriella företaget i Finland som anammade dessa principer.

”AB Iris var verksamt endast fem år, men blev trots allt ett fenomen. Det omvälvde finsk formgivning och dess högklassiga konsthantverk var jugendstilens höjdpunkt i vårt land.  Iriskeramikens färger var nyskapande och modiga,” berättar museidirektör Johanna Lehto-Vahtera.

Företaget hade butik i Helsingfors, men produktionen var förlagd till Borgå. Fabriken sysselsatte över 60 personer och som underleverantörer fungerade hantverkare från trakten.

Irissamligen är Borgå museums äldsta och mest betydelsefulla helheter och utökas kontinuerligt. Den är en signifikant samling såväl i Finland som internationellt. I utställningen Fenomenet Iris ingår material som inte tidigare visats. 

Konstnärerna i företagets ledning

AB Iris var ett konstnärsdrivet företag. Den svenska konstnären Louis Sparre som kommit till Finland på inbjudan av Axel Gallén var företagets konstnärliga ledare och planerarede möblerna. Sparre i sin tur rekryterade den engelska konstnären Alfred William Finch till konstnärlig ledare för keramikavdelningen, han förde med sig en ny färgvärld.

Louis Sparre som blivit förtjust i Finland var en av epokens konstnärer som sökte efter det finländska och stärkte nationalkänslan via konsten. A.W. Finchs konst påverkades däremot av den franska neoimpressionismen. Konstverk av Sparre och Finch visas i salen i Gamla rådhuset.

”A.W. Finchs pointillistiska bildkonst utstrålar färgglädje och i Louis Sparres målningar har ljusets olika skiftningar skildrats med stor känslighet. Konstnärernas grafik avspeglar deras förkärlek till den unika miljön i gamla stan i Borgå.” berättar museilektor Margaretha Jämbäck.

I Holmska gården vägleder Borgå museums utställning Fenomenet Iris besökaren till Iris historia, möbelformgivning och kakelugnarnas värld. I Gamla rådhuset visas Iriskeramik och en interiör med ett möblemang från Borgå. I salen i rådhusets visas bildkonst av Louis Sparre och A.W. Finch.

Se även: