Utställningar

Borgå museums mångsidiga utställningsutbud förevisar händelser och fenomen inom kultur, konst och natur. Gamla rådhusets och Holmska gårdens utställningar tar museibesökaren på en resa genom olika tidsperioder från istiden ända fram till 1800-talet.

Utställningarna i Holmska gården

HolminTalo

Holmska gården, som byggdes på 1760-talet, tillhörde en förmögen köpman. På byggnadens första våning finns en museibutik och verkstadsutrymmet Konkarongen, som ibland används som utställningsutrymme för tillfälliga utställningar.

Näyttelyt2

Holmska köpmannahemmet

Holmska gårdens andra våning är inredd som en förmögen borgares hem i 1700-tals stil. I utställning kan man bekanta sig med 1700-talet och även med familjen Holms liv och vardag. Det var familjen Holm som lät bygga huset.

Utställningarna i Gamla rådhuset

VanhaRaatihuone

Gamla rådhuset i Borgå är Finlands äldsta rådhus. Det finns utställningar i tre våningar. I utställningarna presenteras konst, formgivning, kulturhistoria och naturvetenskap från Borgå museums samlingar. Utställningarna berättar om Borgås historia och borgåborna.

Albert Edelfelt

Albert Edelfelt är en av Finlands mest kända konstnärer både i Finland och internationellt. I Borgå museum finns tavlor av Edelfelt som föreställer personer från hans närmaste krets men även landskap från Borgå med närområden. År 2023 kommer många av museets tavlor att lånas ut till Nationalgalleriet Ateneum.

Länk till samlingen >>

Näyttelyt1

Ville Vallgren

Ville Vallgren är en originell konstnär inom finländsk skulpturkonst. Han verkade en stor del av sitt liv utomlands. I Gamla rådhuset finns statyetter, föremål och några större skulpturer. Bland dessa finns Borgås egna lilla Havis Amanda, dvs. en gipsskiss av Havis Amanda i Helsingfors.

Länk till samlingen >>

Johan Knutson

Den i Skåne födda Johan Knutson bodde i Borgå största delen av sitt liv. Utställningen består av ett urval oljemålningar från 1800-talet.

Länk till samlingen >>

iris_11_2022_jari_nieminen_01

AB Iris

AB Iris, som grundades i Borgå år 1897, specialiserade sig på att tillverka högklassiga möbler och på inredningsplanering. Företaget grundades uttryckligen för att förnya det finländska konsthantverket med inspiration från den engelska Arts and Crafts-rörelsen. I utställningen finns bl.a. möbler ritade av Louis Sparre och en stor samling av Alfred William Finchs keramik. År 2023 öppnas en specialutställning i Holmska gården som presenterar Iris-fabrikens verksamhet och produktion.

Länk till samlingen >>

ryhmävaraukset_SaaraHopea

Saara Hopea-Untracht

Den i Borgå födda Saara Hopea-Untracht hör till vårt lands mest uppskattade formgivare. Utställningen presenterar ett urval ur konstnärens mångsidiga produktion.

Länk till samlingen >>

JokilaaksonValtiaat1

Ådalens härskare

En kulturhistorisk utställning som berättar om livet i östra Nyland från den senaste istiden ända fram till 1700-talet.

Länk till onlineutställningen >>

Vardag och fest i Borgå

Basutställningen i Gamla rådhusets tredje våning berättar om stadens historia och stadsborna på 1800-talet.

Tillfälliga utställningar

På Holmska gårdens första våning och i Gamla rådhusets stora sal på andra våningen ordnas det tillfälliga utställningar.

Helga Sonck-Majewski – Naturens väv

8.4.2022 – 16.4.2023 Gamla rådhuset

Konstnären Helga Sonck-Majewski (1916–2015) flyttade till Borgå år 1943. Hon var en oförglömligt färgstark personlighet och det tongivande för hennes konst är en omslutande kärlek till naturen.

Helga Sonck-Majewski arbetade som farmaceut vid Gamla apoteket i Borgå. Konstnärskapet lockande dock Helga Sonck-Majewski och åren 1950–1953 studerade hon vid Finlands Konstakademis skola. Sin första utställning höll Sonck-Majewski 1956 vid Borgå museum. Hon var en central person inom stadens konstliv och var bl.a. med om att grunda Konstföreningen i Borgå år 1966.

Utställningens fokus ligger på konstnärens verk med blommotiv och porträtt, som det färgstrålande porträttet på släktingen Carl Eric Sonck från 1965.

Samtliga utställda verk ingår i samlingen, som 2018 förärades Borgå museum av konstnären Viggo Wallensköld och utställningen ingår i museets utställningsutbud för jubileumsåret 2022.

 

Omakuva-Sjalvportratt-HelgaSonckMajewski
Carl-Eric-Sonck-HelgaSonckMajewski

Kommande utställningar

Övriga utställningar

RuneberginKoti

Borgå museum ordnar utställningar och sköter om samlingar även på andra ställen.

J. L. Runebergs hem

Nationalskalden Johan Ludvig Runebergs hem blev ett museum år 1882. Föremålen i museet har hört till familjen Runeberg och står fortfarande på sina rätta platser. Det ståtliga huset är fyllt av möbler, konstverk, kärl, jaktvapen och speciella krukväxter. Krukväxterna härstammar från sticklingar av Fredrika Runebergs växter. Till huset hör också en trädgård och ett uthus. J. L. Runbergs hemmuseum är vårt lands äldsta hemmuseum. Museets underhålls genom ett samarbete mellan Borgå stad och Borgå museum. Fastigheten ägs av den finska staten.

Borgå stad ansvarar för öppethållningen och publikarbetet i Runebergs hem.
Mer information
>>

Walter Runebergs skulptursamling

Walter Runeberg var en banbrytande konstnär inom finländsk skulpturkonst. Utställningen består bl.a. av byster föreställande konstnärer och vetenskapsmän, skisser till monument och gravmonument samt skulpturer med inspiration från antikens mytologi.

Borgå stad ansvarar för utställningens öppethållning.
Mer information
>>

Veteranrummet i Borgå

Utställningssamlingen i Veteranrummet minns Borgåbor under andra världskriget.

Frivilliga från Porvoon Sota-ajan muistoyhdistys ry – Krigsminnesföreningen i Borgå rf ansvarar för öppethållningen av utställningen.

Köpcentrum Lundi, Fredsgatan  26 A. Öppet på lördagar kl. 12–15.

Förfrågningar: Raili Korpiluoma 040 550 6331