Vandringsutställning om östnyländska djur

Hjalmar Lindfors

Borgå museums vandringsutställning om östnyländska djur – först ut i rampljuset är kon

Borgå museum – museum med regionalt ansvar i östra Nyland, skapar en vandringsutställnings-serie om viktiga husdjur i regionen. Utställningen belyser husdjuren som har möjliggjort livet i östra Nyland. Utställningen, som är riktad till barn och ungdomar, är även underhållande för vuxna. Utställningen förverkligas i fem delar under åren 2023-2026 och den första delens tema är kon.

Vandringsutställningen möjliggör att museernas yrkeskunskap och tjänster blir tillgänglig för alla. Utställningarna som skapats i samverkan med regionens lokalmuseer kan reserveras via Borgå museum och de kan ställas upp även i ett litet utrymme. Utställningen om kon har gjorts samarbete med Sibbo hembygdsförening. Utställningen kan reserveras för två månader i taget från och med 1.3.2023.

”Tanken med vandringsutställningarna är att föra utställningarna till sådana platser där det inte nödvändigtvis tidigare ställts ut utställningar från det regionala ansvarsmuseet. Goda exempel på var vandringsutställningarna kan ställas fram är bibliotek, ungdoms- och föreningshus. Samarbetet mellan Borgå museum och lokalmuseerna ger ytterligare en östnyländsk dimension och ett djup till de intressanta djurmotiven. För vissa kan husdjuren vara mindre bekanta medan andra är mycket bekanta med dem. Utställningen, som är enkel att ställa upp, kan även berikas ytterligare med till exempel egna bilder och material. Vi ger gärna ytterligare tips, vid behov”, berättar kulturarvsforskare Mai Joutselainen som producerat utställningen.

Borgå museum agerar som museum med regionalt ansvar i östra Nyland och vandringsutställningsverksamheten är en del av det regionala museiarbetet.

 

nainen_ja_lehma
Eino Nurmi