Albert Edelfelt

Albert Edelfelt (1854–1905) är en av de mest betydelsefulla finländska konstnärerna.  Edelfelt som var född på Kiala gård uppvisade redan tidigt konstnärliga talanger. Han reste vid 17 års ålder som stipendiat till Antwerpen för att studera historiemåleri.  Efter ett framgångsrikt år av studier fortsatte han vid École des Beaux-Arts i Paris. Där skapade sig Edelfelt en karriär främst som porträttör. Edelfelt gifte sig år 1888 och familjen bosatte sig i Finland. Det konstnärliga arbetet fortsatte vintertid i Paris.  

Edelfelts familj hade hyrt en villa på Haiko gårds marker redan år 1879. Edelfelt väntade varje vår ivrigt på flytten till Haiko, där han inspirerades av det vackra landskapet och det somriga ljuset samt invånarna vid kusten. Där ansåg han sig måla som bäst.  I Haiko uppstod många av hans främsta verk som Ett barns likfärd. Innan detta erhöll han som första finländare guldmedalj vid Salongen i Paris år 1880. 

Systrarna Annie och Berta Edelfelts testamentdonation från år 1934 utgör stommen i Albert Edelfelt samlingen.  Edelfelt samlingen består av målningar, skisser, grafik, konstnärsredskap samt av ett omfattande personhistoriskt material. I museets föremålssamling finns rikligt med föremål som tillhört konstnären och hans familj.

Albert Edelfelt är ett av Borgå museums ansvarsområden inom TAKO-museernas nationella samarbetsnätverk för dokumentering och samlingsarbete.  

Tjänsteansökningar

Bekanta dig också med

Ville_Vallgren_11_2022_jari_nieminen_03

Ville Vallgren

Skulptören Ville Vallgren donerade på 1920-talet verk och arbetsredskap till Borgå museum. Till helheten hör 230 verk; skulpturer, miniatyrskulpturer och konstföremål samt möbler från ateljén i Alberga.

Johan Knutson

I Borgå museums samlingar finns målningar, teckningar och grafik av Johan Knutson. I samlingen ingår flera verk med anknytning till nationalskalden J. L. Runeberg.

Helga Sonck-Majewski

I samlingen finns Sonck- Majewskis målningar med blommotiv samt porträtt och även grafik såsom träsnitt med vyer från gamla stan i Borgå.

HannaFrosterusSegerstrale-Ellen_ja_Ingrid

Hanna Frosterus-Segerstråle

I Borgå museums samlingar ingår målningar samt teckningar och skisser av Frosterus-Segerstråle, som donerats till museet av konstnärens släkt år 2009.