Geologinen materiaali

luonnontiede_yleisesti_11_2022_jari_nieminen_03

Porvoon museon geologisiin kokoelmiin kuuluu mineraaleja ja kivilajeja eri puolilta Suomea. Museon ulkomaisissa näytteissä on sekä hiottuja että hiomattomia puolijalokiviä, sekä fossiileja. 

Selkärankaiset

Museon kokoelmien kotimaisiin selkärankaisiin kuuluu niin täytettyjä kohteita kuin tieteelle talletettuja näytteitä.

Selkärangattomat

_DSC1035-KariHolopainen

Museon luonnonhistoriallisessa kokoelmassa olevista kohteista määrällisesti suurin osa on hyönteisiä. Ja vastaavasti suurin osa hyönteiskokoelmasta on perhosia.

Sienet ja jäkälät

luonnontiede_yleisesti_11_2022_jari_nieminen_03

Sienet ja jäkälät eivät ole kasveja eivätkä eläimiä. Ne eivät vaadi paljoa säilyäkseen. Niitä ei prässätä, vaan niitä säilytetään kuivattuina.

Kasvikokoelmat

Porvoon museon luonnontieteelliseen kokoelmaan kuuluu herbaarioita. Suurin osa kasvinäyttelyistä on tallennettu prässättyinä ja niitä säilytetään paperivälilehdillä. Sammalnäytteet säilytetään erillisissä kuorissa ilman prässäämistä.

Helga Sonck-Majewski

Kokoelmassa on kukkamaalauksia ja muotokuvia, mutta Sonck-Majewskin tuotanto sisältää myös grafiikkaa kuten Vanha Porvoo -aiheisia puupiirroksia.

Yrjö A. Jäntin lahjoituskokoelma

Kokoelmassa on suomalaista taidetta 1800-luvun lopulta 1980-luvulle. Runsaan tuhannen teoksen joukossa on maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia, sekä piirustuksia ja mitaleja.

J. L. Runebergin kodin kokoelmat

RuneberginKoti

Museon kokoelmiin kuuluu Runebergin perheelle kuuluneita esineitä, taideteoksia kuten Marcus Larsonin maalauksia ja perheen pojan Walter Runebergin veistoksia. Lisäksi kokoelmaan kuuluu valokuvia, kirjoja ja arkisto.

Johan Knutson

Porvoon museon kokoelmiin kuuluu Johan Knutsonin maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa, sekä useita kansallisrunoilija J. L. Runebergiin liittyviä teoksia.

Hanna Frosterus-Segerstråle 

HannaFrosterusSegerstrale-Ellen_ja_Ingrid

Porvoon museon kokoelmissa on Frosterus-Segerstrålen maalauksia, sekä piirustuksia ja luonnoksia. jotka museo sai lahjoituksena taiteilijan suvulta vuonna 2009.

Ville Vallgren

Ville_Vallgren_11_2022_jari_nieminen_03

Kuvanveistäjä Ville Vallgren lahjoitti Porvoon museolle 1920-luvulla tuotantoaan ja työvälineitään. Kokonaisuuteen kuuluu 230 teosta, veistoksia, pienoisveistoksia ja taide-esineitä sekä Leppävaaran ateljeen kalusteita. 

Albert Edelfelt

Albert_Edelfelt_11_2022_jari_nieminen_02

Kokoelmassa on taiteilijan maalauksia, luonnoksia, grafiikkaa, työvälineitä sekä laaja henkilöhistoriallinen aineisto. Museon esinekokoelmassa on myös runsaasti taiteilijalle ja tämän perheelle kuuluneita esineitä.

Saara Hopea-Untracht

SaaraHopea

Porvoon museon kokoelmiin kuuluu laaja kokonaisuus Hopea-Untrachtin tuotannon eri osista, hänen henkilökohtaisia esineitään ja valokuvia.

AB Iris-kokoelma

iris_11_2022_jari_nieminen_01

Porvoon museon AB Iris -taideteollisuuskokoelma on huomattavimpia Suomessa. Siihen kuuluu yli 300 Louis Sparren ja A.W. Finchin suunnittelemaa esinettä.